Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 16 jan, 2018

Alexander Isak hyllas av tränaren efter startdebuten

Alexander Isak gjorde i helgen sin första match från start i Bundesliga. Nu hyllas han både av sin tränare och av de tyska tidningarna.

I januari 2017 skrev Alexander Isak på för Borussia Dortmund i en övergång värd 90 miljoner kronor, vilket gjorde honom till den dyraste utlandsexporten någonsin från svensk fotboll.

Dessförinnan hade han tagit Allsvenskan med storm, och Alexander Isaks förre AIK-lagkamrat Henok Goitom har hyllat talangen stort.
– Det finns en incident som jag såg på hans första eller andra träning. Det som är lite typiskt för juniorer är att de ger en bollen på en gång när man vill ha den. Jag ville ha bollen, men han kände att det inte var läge att spela. Först blev jag irriterad över att han inte spelade bollen, men så märkte jag att jag hade markering bakom mig. Han gjorde något annat istället. Bara det lilla som han gjorde där gjorde att jag visste att det var en spelare som tänker fotboll. Juniorer brukar vara lite rädda när de kommer till A-laget, de vill inte göra bort sig. Så fort någon vill ha bollen så spelar man den utan att tänka på det. Men efter den lilla sekvensen märkte jag att det fanns något speciellt i honom, har Henok Goitom sagt.

Gjorde sin första ligastart i helgen

I Dortmund har Alexander Isak haft svårt att få speltid, och under det första halvåret blev det endast en cupmatch för svensken.

Pågående säsong har det inte varit någon större skillnad gällande speltiden för Alexander Isak, om än en knapp ökning av minuterna på plan. Isak har startat en cupmatch, men har fortfarande väntat på sin första start i en match av större betydelse. Fram till i helgen.

När Dortmunds laguppställning presenterades till matchen mot Wolfsburg, var det Alexander Isaks namn som stod på anfallspositionen. 18-åringen fick göra sin första Bundesligastart, och hann bland annat med att träffa stolpen innan han byttes ut i den 68:e minuten.

Dortmunds tränare har efter matchen gått ut och sagt att han är nöjd med insatset från sin anfallstalang.
– Alexander Isak gjorde en stabil prestation mot Wolfsburg. Han är oerfaren, men han jobbar hårt och har förtjänat sin chans, säger Peter Stöger.

Hyllas även i tidningarna

Också i de tyska tidningarna får Alexander Isak beröm. ”Isak kan komma att få fler chanser framöver. Han använder sin kropp bättre, han ser mer robust ut och i avsluten är han säkerheten själv. Även om han mot Wolfsburg missade sin stora chans”, går det exempelvis att läsa i Ruhr Nachrichten.

Även ESPN gillade vad de såg av svensken. ESPN:s Stefan Buczko, som följer Dortmund, skriver så här: ”Den unge svensken träffade olyckligt stolpen i den 42:a minuten efter en fin förstatouch som gav honom ett bra läge för skottet. Isak imponerade med fin teknik och lyckades hålla i bollen med ryggen mot målet”.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar