Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 24 feb, 2019

Vinnare Allsvenskan 2019: Topp 5 spel & odds att ta SM-guld

Vill du spela på vinnare av Allsvenskan 2019? Vi visar dig de bästa oddsen när du ska tippa vilket lag som vinner SM-guld 2019!

Allsvenskan 2019 är bara runt hörnet, och det börjar bli hög tid att börja titta på odds för dig som vill tippa vinnare av den svenska högstaserien. Här går vi igenom de bästa oddsen på olika lag att vinna Allsvenskan 2019, förhandsrapport om lagen och vad vi tror!

1. Malmö FF

Vi är inte ensamma om att hålla Malmö FF som favoriter att vinna Allsvenskan 2019. Laget fick en katastrofal start på förra säsongen, men visade under hösten sitt rätta värde då man radade upp trepoängare och samtidigt gjorde bra resultat i Europa League.

När Uwe Rösler kom in i somras kom han till en skakad klubb, men han gjorde resultat omedelbart. Nu har succétränaren fått en hel försäsong ihop med laget och förutsättningarna att göra resultat är klart bättre än de var under hösten.

Malmö har lyckats behålla samtliga av sina spelare, och samtidigt spetsat truppen med Erdal Rakip och även breddat med spännande Adi Nalic och Anel Ahmedhodžić. Vårt tips på vinnare av Allsvenskan 2019 faller på Malmö FF.

Bästa odds som vinnare: 2.50 hos Bwin

  • Placering ifjol: 3:a (58 poäng)
  • Nyförvärv: Adi Nalic (Landskrona), Erdal Rakip (Benfica), Anel Ahmedhodžić (Nottingham Forest), Dušan Melichárek (Zbrojovka Brno)
  • Spelartapp: Hugo Andersson, (Trelleborg, lån), Felix Konstandeliasz (Mjällby, lån), Fredrik Andersson (släppt)

2. IFK Norrköping

IFK Norrköping har ett oerhört spännande lag, och fortsätter att leverera spännande och välscoutade nyförvärv. I år har man hämtat tillbaka Christoffer Nyman från Tyskland, vilket är en riktig klassvärvning. Det kan vara lätt att glömma efter Nymans skadeproblem under det senaste året, men Nyman var faktiskt med i Janne Anderssons landslagstrupp vid återkommande tillfällen.

Dessutom har Norrköping gjort klart med Sead Hakšabanović på ett 18 månader långt lån (som kan kortas ned till 12 månader om West Ham vill). Hakšabanović glänste i Halmstad under våren 2017 men utlandsäventyret har inte riktigt blivit vad han hoppats. Under försäsongen har han sett pigg ut och bland annat spelade han snyggt fram till ett mål mot Assyriska Turabdin i fredags.

En annan som sett pigg ut på försäsongen är Jordan Larsson, som nu under sitt andra år i klubben måste kliva fram och visa att han är värd hypen. Alexander Fransson som hämtades in i somras är också kvar. De enda spelare man tappat är David Moberg-Karlsson och Andreas Johansson, men nyförvärven väger upp för det och vi tror på en fin säsong för Norrköping.

IFK Norrköping är således vårt andrahandstips när man ska spela på vinnare av Allsvenskan 2019. På Norrköping får man dessutom bättre odds än på Malmö, och ett spel på dem kan därför vara mer värt även om det är något av en chansning.

Bästa odds som vinnare: 7.00 hos Betsson

  • Placering ifjol: 2:a (65 poäng)
  • Nyförvärv: Kevin Álvarez (FC Moravia), Rasmus Lauritsen (Vejby IF), Sead Hakšabanović (West Ham, lån), Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig)
  • Spelartapp: David Moberg-Karlsson (Sparta Prag), Andreas Johansson (Halmstads BK)

3. AIK

Många blir kanske lite förvånade över att vi inte tippar AIK högre än 3:a, men året efter ett SM-guld är alltid svårt. Vi har genom åren sett flera exempel på hur ett SM-guldvinnande lag följer upp med en sämre säsong – inte minst Malmö FF nu senast.

Orsakerna till att det blir så kan vara flera; det kan bero på att laget blir sönderköpt av utländska klubbar, det kan bero på bristande motivation/mättnad. I AIK:s fall har man nu tappat två av sina allra viktigaste spelare i form av Kristoffer Olsson och Alexander Milosevic. Framförallt tappet av Olsson tror vi kan kosta laget en hel del, då Olsson var en av Allsvenskans klart bästa spelare ifjol.

AIK har visserligen värvat in lovande i form av inte minst Chinedu Obasi, men vi faller på att en tredjeplacering känns rimlig. Då oddsen på AIK som vinnare inte är alltför höga rekommenderar vi därför att i första hand spela på något annat lag.

Bästa odds som vinnare: 3.75 hos Bwin

  • Placering ifjol: 1:a (67 poäng)
  • Nyförvärv: Chinedu Obasi (fri övergång), Daniel Granli (Stabaek), Saku Ylätupa (Ajax), Anton Salétros (FC Rostov, lån), Magnar Ödegaard (Trömsö)
  • Spelartapp: Denni Avdic (släppt), Haukur Hauksson (släppt, har gått till Knattspyrnufélag Akureyrar), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Alexander Milosevic (Nottingham Forest), Nicolás Stefanelli (Anorthosis Famagusta, lån)

4. Hammarby IF

Med fjärde störst chans att vinna Allsvenskan 2019 tippar vi Hammarby, laget som också placerade sig 4:a ifjol. Hammarby gjorde en fantastisk vår förra säsongen, och SM-guldet kändes länge inom räckhåll. Sedan föll man dock ihop under hösten och lyckades inte ens säkra Europaplats.

Med tanke på hur bra eller dåliga Hammarby varit de senaste åren är detta ett mycket svårtippat lag. ”Det svänger om Bajen” är ett myntat uttryck, och det stämmer verkligen.

Stefan Billborn gör nu sitt andra år som huvudtränare i klubben och sett till vad han lyckades förändra på kort tid, då han införde en spelande fotboll som även gav resultat, ska vi se upp för Hammarby i år. Lyckas Billborn få sitt lag att följa upp fjolårets vår, men samtidigt behålla laget på den nivån för hela året, då kan Hammarby vinna SM-guld. Man har dessutom förstärkt mycket bra i form av bland annat Alexander Kacaniklic och Darijan Bojanic.

Så varför tippar vi då Hammarby så långt ned som på fjärdeplats? Tappet av Jiloan Hamad och Björn Paulsen kan påverka klubben negativt, och även Neto Borges har lämnat. Ersättarna Kacaniklic och inte minst Jean Carlos de Brito är än så länge svårbedömda.

Vi står dock fast vid åsikten om att Hammarby, om de får alla bitar att falla på plats, kan vinna SM-guld 2019. Vi tycker i ärlighetens namn att ”Bajen” är laget som är mest spelvärt att satsa på, då det är mycket möjligt att de får till det och går hela vägen. Till ett så pass högt odds är det ingen tvekan!

Bästa odds som vinnare: 12.00 hos Bwin

  • Placering ifjol: 4:a, 58 poäng
  • Nyförvärv: Darijan Bojanic (Helsingborg), Alexander Kacaniklic (Nantes), Jean Carlos de Brito (Tubarao), Tim Söderström (Brommapojkarna), Dennis Widgren (Östersund), Gianluca Curci (AFC Eskilstuna, fri övergång) Kossounou Odilon (
  • Spelartapp: Rebin Asaad (släppt), Neto Borges (Genk), Björn Paulsen (FC Ingolstadt), Jiloan Hamad (kontraktet gick ut, har skrivit på för Incheon United), Junes Barny (släppt, har skrivit på för IFK Göteborg), Benny Lekström (släppt, har skrivit på för Brommapojkarna), Kennedy Bakircioglü (slutat)

5. BK Häcken

Sist men inte minst tror vi att BK Häcken kommer att vara med i toppen och fajtas. Laget har haft ett lag för toppen i många år nu, men det känns som att man aldrig har fått ut sina kvaliteter till 100 procent.

Det som talar för laget i år är att stortalangen Daleho Irandust blivit ett år äldre och bättre, och i år kommer 20-årigen att ha en nyckelroll i Häcken. Laget har även värvat Ahmed Yasin, som under sin lånesejour i Häcken för ett drygt år sedan öste in mål.

Att döma av försäsongen ser det här dessutom ut att kunna bli Mervan Celiks år. Celik är en klasspelare som gjort det bra både i Serie A och i turkiska ligan för några år sedan, men karriären stannade till och ifjol valde han att vända tillbaka till Sverige. Lite för många kilo på magen gjorde dock att 2018 inte blev vad Celik hade önskat. I cupmatchen mot IK Brage slog dock den offensive mittfältaren till med hela fyra (!) mål, då Häcken vann med 6-1.

Ännu viktigare än allt redan nämnt är nog att Häcken också fått behålla sin skyttekung Paulinho.

Bästa odds: 10.00 hos Betsson

  • Placering ifjol: 5:a, 53 poäng
  • Nyförvärv: Ahmed Yasin (bosman från AIK), Kwame Kizito (Al-Ittihad)
  • Spelartapp: Emil Wahlström (släppt), Ali Suljic (släppt), Kevin Ackermann (Fiorentina), Christoffer Källqvist (slutat)

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar