Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 1 mar, 2018

Vasaloppet 2018

Sedan 1922 har Vasaloppet varit ett årligt inslag i den svenska vintern. I helgen är det dags igen, och här ger vi er den info ni behöver veta inför loppet.

Vasaloppets vintervecka har växt och växt de senaste åren, och sedan 2012 har det ständigt varit över 60 000 deltagare. Som allra högst var det år 2016, då 68 024 deltagare var med.

I år anmälde sig strax under 62 000 deltagare, från hela 73 olika nationer. Detta är nytt nationsrekord i antal.

Antal åkare till själva Vasaloppet är dock färre, antalet anmälda åkare är 15 800.

På söndag går starten för Vasaloppet

Redan under den senaste helgen och under veckan har mindre versioner av Vasaloppet, så som Kortvasan, Tjejvasan och Halvvasan, hållits. På söndag är det dags för höjdpunkten alla väntat på: Vasaloppet.

Starttiden är satt till 8:00. Sträckan de tävlande ska åka är 90 km, då de tar sig från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna. Det kan bli en lång dag för många.

TV-tider

SVT är den kanal som har rättigheterna att sända Vasaloppet. Vasaloppet kommer att direktsändas i SVT, med sändningsstart klockan 07:30 och där sändningen avslutas klockan 12:45. Jacob Hård och Anders Blomquist kommer att kommentera sändningen.

Mellan 14:10 och 16:00 håller SVT:s vinterstudio sedan en summering av Vasaloppet i SVT1.

Stream

Ett annat alternativ för att se och följa Vasaloppet är SVT Play. SVT Play är helt och ingen registrering krävs för att titta på Vasaloppet, eller vad helst annat du skulle önska att se på SVT Play.

SVT Play sänder Vasaloppet på precis samma sätt som SVT 1 fram till klockan 12:45, men medan SVT1 avslutar sin sändning kvart i ett, fortsätter sändningen på SVT Play.

Rekord i Vasaloppet

Jörgen Brink innehar rekordet för snabbast tid i Vasaloppet, då han år 2012 vann Vasaloppet med tiden 3:38.41. Jörgen Brink har även den 7:e bästa tiden i Vasaloppet, då han åkte in på tiden 3:51.51 år 2011.

Jörgen Brink är dessutom den äldsta Vasaloppssegraren någonsin. Sedan Brinks seger 2012, har varje Vasalopp vunnits av norrmän. Jörgen Brink deltar i Vasaloppet 2018, och kanske kan han sätta stopp på denna trend.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2527 Artiklar