Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 20 jun, 2017

Sveriges chanser att ta sig vidare till slutspel U21 EM

Igår spelade Sverige sin andra match mot Polen. En seger hade inburit goda chanser för Sverige att vinna gruppen, eller ta sig vidare som bästa tvåa. Matchen såg länge ut att sluta med en vinst för Sverige, men i slutminuterna hände det som inte fick hända.

En polack går omkull i straffområdet efter att mittbacken Filip Dagerstål varit för brysk i en ganska onödig situation. Summan av kardemumman blev att domaren pekade på straffpunkten. Straffen sattes i mål, och ett oavgjort resultat satte punkt för matchen.

Nu ser det mörkare ut för blågult som kommer ha svårt att kunna vinna gruppen och där med ta sig direkt vidare till slutspel i U21 EM.

polen får straff mot sverige dagerstål

Kan Sverige ta sig till slutspel?

Det finns fortfarande många matcher som ska spelas innan slutspelslagen är klara. I Sveriges grupp så finns det en match kvar för alla lagen att spela. Sverige spelar sin sista match mot Slovakien.

Den matchen behöver Sverige självklart vinna för att kunna ha en suck på att spela slutspel i U21 EM 2017. Skulle Sverige vinna matchen så kommer de att få sammanlagt 5 poäng.

Fem poäng skulle kunna innebära att Sverige vinner gruppen. Då krävs det även att England ska förlora sin sista match mot Polen.

Nedan har vi radat upp alla möjligheter för Sverige att ta sig vidare till slutspel.

  • Sverige vinner mot Slovakien, och Polen besegrar England i sista matcherna i grupp A.
  • Sverige vinner mot Slovakien med två mål, och England spelar oavgjort mot Polen.
  • Sverige vinner mot Slovakien och förlitar sig på att bli bästa tvåa i alla grupper.

Att Sverige skulle sluta som bästa tvåa i gruppspelet med endast 5 poäng är inte speciellt troligt. Oftast brukar tvåan åtminstone ha två segrar i bagaget. Vilket innebär sex poäng.

Den största chansen vi har att gå vidare är att vinna mot Slovakien, och där efter hoppas på att Polen gör en riktigt bra insats mot England.

Det är inte vad oddsen talar för, men självklart så måste vi svenskar fortfarande hoppas att vårt landslag håller sig kvar i tuneringen för att kunna ta sig så långt som möjligt.

Kolla in vår guide för U21 EM 2017!

Lag S V O F GM-IM D P
England 2 1 1 0 2-1 1 4
Slovakien 2 1 0 1 3-3 0 3
Sverige 2 0 2 0 2-2 0 2
Polen 2 0 1 1 3-4 -1 1

Sista matchen mot Slovakien

För att Sverige ska ha en gnutta chans att gå vidare så behöver de vinna matchen. Både oavgjort och förlust kommer innebära att Sverige lämnar U21 EM utan att nå gruppspel.

Det är därför mycket fokus på den match som kommer att spelas mellan Sverige – Slovakien.

Matcherna i grupp A kommer att starta samtidigt, vilket innebär att vi inte kommer att få någon information om Sveriges chanser att ta sig vidare varken innan eller efter matcherna spelats klart.

Matcherna kommer att starta 20:45 på torsdag, och då kommer allt ställas på sin spets. Se därför till att du redan nu har klart för dig hur du ska live streama Sverige – Slovakien i U21 EM, eller ha den TV kanal som krävs för att se matchen.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar