Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 12 dec, 2017

Sverige vill ha hårdare straff för Danmark

Det var under oktober som det danska damlandslaget valde att bojkotta en match mot Sverige. Detta skedde i samband med att en match i VM-kvalet skulle spelas.

Anledningen till att Danmarks landslag valde att bojkotta match var pga att danska fotbollsförbundet och spelarna inte kom överrens i en förhandlning kring kollektivavtal.

Straffet för danskorna och fotbollsförbundet blev en förlust på walk-over (3-0). Även en böter på 20 000 euro delades ut, vilket motsvarar ungefär 180 000 svenska kronor.

Klent straff?

Det svenska fotbollsförbundet har nu lämnat in en överklagan mot beslutet. Detta efter att de tycker straffet inte är i propotion mot vad danskorna har gjort. De vill istället se en ändring av den dom som getts.

Oron som SVFF ser med ett såpass milt straff är att flera nationer och landslag kan stå över matcher i FIFAs tävlingar.

Dessutom så slössade man på svenskarnas tid och pengar som används för planering, resebokningar, och andra förberedelser för matchen.

Vi på Sportal tycker att det är märkligt att detta inte fått en större uppmärksamhet. Hade samma sak hänt i ett VM-kval för herrar så hade följderna säkerligen blivit hårdare, och mer uppmärksammat.

Enligt det svenska fotbollsförbundet så var man eniga innan man skickade in sin överklagan.

Som av en slump så spelare Sverige mot Danmark i kvartsfinal i handbolls-VM. Du kan här läsa mer om hur du kan streama Sverige – Danmark i handboll.

sverige landslag damer

Sista ordet inte sagt

Överklagan mot danska fotbollsförbundet ligger nu på UEFAs bord. Det är nu upp till UEFA om de ska ändra, eller fortfarande låta sitt beslut står klart.

Det står även klart att Sveriges och Danmarks fotbollsförbund har haft kontakt i frågan. Detta är med andra ord ingen överklagan som är riktad mot Danmarks förbund direkt, utan istället mot fotbollen i stort.

Chansen eller risken att domen kommer ändras känns i nuläget som ganska liten.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1231 Artiklar