Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 13 nov, 2017

Sverige inför matchen: ”Vi måste våga”

Kvart i nio ikväll startar det avgörande playoff-mötet med Italien. Här har vi sammanställt spelarnas ord inför sammandrabbningen.

Ikväll klockan 20:45 på San Siro sparkas det avgörande playoff-mötet med Italien igång. De svenska spelarna är måna om att inte bli för försiktiga, utan att våga trycka på framåt.

Albin Ekdal skadade låret i fredags, vilket innebär att Jakob Johansson är tillbaka i startelvan till kvällens match. Johansson framhåller att Sverige måste vara modiga.
– Nyckeln är ju verkligen att våga och att visa mod, säger han. Vi pratade mycket om det inför den första matchen och det är minst lika viktigt nu. Vi kan inte bara åka dit och försöka försvara en 1-0-ledning utan vi måste våga ta anfallsspel också. Men det blir en jättetuff match. En ny match. Det är en sak att möta Italien hemma och en annan sak att spela på bortaplan. Det är andra förutsättningar. Men vi är alla väldigt laddade, säger Johansson.

”Vi ska hålla i bollen”

Sebastian Larsson är tydlig med att Sverige måste vara duktiga på att hålla i bollen.
– Vi ska vara jobbiga att möta, vara kompakta och inte ge bort så mycket möjligheter. Det blir en viktig del. Vi måste ha perioder där vi vågar hålla i bollen. Vi vet att vi kan det. Sedan gäller det att göra det igen. Det räcker inte att göra det i en match. Vi är otroligt nöjda med att leda med 1-0 i halvtid men nu ska vi till deras hemmaborg. Vi gjorde en härlig bedrift på Friends men den måste upprepas, säger Larsson.

Förbundskapten Janne Andersson är lyfter även han fram vikten av att Sverige vågar.
– Vi får inte fega. Vi måste våga och visa det modet vi har gjort i de flesta matcherna. Att vi går ut och tar för oss. Det blir en väldigt speciell match, men inte gå ut med att vi bara måste bevaka något utan att vi vågar.

”Varje duell ska vara som det sista vi gör”

Janne Andersson fortsätter.
– Nyckeln enligt mig blir när vi vinner boll. Det är bara att se hur det såg ut på Friends då vi vågade spela oss ur situationer. Så att vi inte hamnar i att sätta den där tidiga bollen upp på anfallare hela tiden för då blir det jobbigt. Man får inte bli passiv och ängslig för då tappar man initiativet. Sedan är det viktigt med det där jäkla duellspelet varenda jäkla gång. Varje duell ska vara som att det är det sista vi gör. Vi gjorde det fantastiskt på Friends och hoppas att vi kan göra det igen på San Siro.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar