Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 13 sep, 2017

Speedway-förare stängs av pga doping

Den 33-åriga speedway-föraren Grigorij Laguta är i blåsväder. Föraren som till vardags håller till i Elitserien i Sverige med sitt lag Smederna har nu fått en dopningsdom mot sig.

Det var i juni som beskedet kom att Grigorij Laguta testades positivt för dopning. Den substans som hittades i hans kropp var spår av medodonium. Medodonium är en substans som påverkar hormonerna, och har sedan länge varit otillåtet bland proffesionella idrottsmän occh kvinnor.

Domen för Smedernas stjärnförare blev avstängning från alla speedway-sammanhang i två år.

Eventuella konsekvenser

Självklart kommer detta som en skandal inom speedway-världen. Det är inte allt för ofta som förare i speedway åker dit i dopningskontroller.

Grigorij Laguta blev påkommen med att använda dopning i samband med en tävling. Sedan hans provsvar visat positivt, så har föraren blivit avstängd för att tävla i Polen och för Smederna i Elitserien.

Straffet blir på totalt två år från det tillfälle som Grigorij Laguta fastnade i dopningskontrollen. Det innebär att han återigen har tillåtelse att tävla i speedway den 11 juni 2019.

Grigorij Laguta är idag 33 år, och många ställer sig nu frågan om detta är slutet på han karriär, eller om han ska göra come back efter sin avstängning.

Självklart hade Smederna behövt hjälp av Grigorij Laguta nu när det står inför semifinalerna i Elitserien.

Utöver en avstängning för Grigorij Laguta så kan ett ännu hårdare straff delas ut. Ryssland kan bli av med den bronsmedalj som de körde hem från VM.

Missa inte kvällens speedway!

Ikväll så kommer Smederna som var Grigorij Laguta tidigare lag att köra semifinal mot Masarna.

Du kan själv läsa mer om att streama semifinaler mellan Vetlanda – Rospiggarna & Smederna – Masarna här.

Det är en bra hjälp för dig som inte vill missa något från den dramtik som finns i Elitseriens slutspel.

Du kan även ta hjälp av våra speedway streams för att direkt kunna se de matcher som du är mest intresserad av.

Kvällens semifinaler kommer att starta 19:00, så se till att du är redo innan dess med dina live sändningar.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1231 Artiklar