Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 12 jun, 2018

Pep Guardiola: ”Jag kommer aldrig att träna Barcelona igen”

Pep Guardiola slog igenom stort som tränare i Barcelona, och nådde oerhörda framgångar med klubben. Nu slår han fast att han inte ämnar att återvända.

Säsongen 2007-08 hamnade FC Barcelona på en svag tredjeplats, och till sommaren 2008 valde klubben att göra sig av med dåvarande tränaren Frank Rijkaard. Som ersättare tog man in lagets tidigare spelare Josep ”Pep” Guardiola. Guardiola hade tränat Barcelona B i en säsong, men hade utöver detta ingen tränarerfarenhet.

Det första den nye tränaren gjorde var att dumpa lagets storstjärna Ronaldinho, då han ansåg att brassen kunde ha dåligt inflytande på resten av truppen med sin dåliga träningsdisciplin. Även Deco lämnade klubben samma sommar.

Trots de stora spelartappen kunde Guardiola leda Barcelona till en historisk trippel, klubbens första i historien. Därefter fortsatte Barcelona att rada upp framgångar under de fyra år Guardiola var ansvarig.

”Barcelona är ett avslutat kapitel”

De som hoppats på en återkomst för Guardiola i klubben, kan nu sluta drömma. I en intervju med spanska TV3 säger Guardiola att han inte kommer att träna Barcelona igen.

– Min tid där som tränare är ett avslutat kapitel, det är över och jag kommer inte att träna dem igen. Det eftersom jag inte är den samma som jag var då och deras syn på mig är inte heller densamma som den var.

– Jag hade den bästa tiden i mitt liv där. Det var några fantastiska år där jag erövrade världen och vi gjorde det med otroliga spelare, en ung president (Joan Laporta) och Txiki (Begiristain, idag sportchef för Manchester City).

– Det var en generation av brutalt bra spelare och den bästa spelaren i världen. Himmelens stjärnor stod på vår sida.

Vill inte bli klubbpresident

Pep Guardiola får också frågan om han kan se sig själv som president över någon fotbollsklubb i framtiden, men han ger inte mycket för den idén.

– President? Nej, jag är tränare och det är vad jag är bra på, du kan inte vara allt. Den dagen jag slutar att coacha kommer jag att spela golf istället.

Till sist säger Pep att Barcelona varit världens bästa lag denna säsong.

– FC Barcelona har varit det bästa laget denna säsongen, trots att de inte vann Champions League.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2499 Artiklar