Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 17 jan, 2018

Officiellt: Affane klar för IFK Göteborg

IFK Göteborg har värvat mittfältaren Amin Affane, från rivalen AIK.

Som ung sågs Amin Affane som en jättetalang. Född och uppväxt i Göteborg tillhörde han Lärje-Angereds IF:s juniorlag, innan han 16 år gammal värvades till den engelska storklubben Chelsea FC.

I Chelsea blev det tre säsonger, varav de två första i juniorlaget. Den tredje säsongen lånades han ut till Roda JC i holländska Eredivisie, där Affane för första gången i karriären fick känna på seniorfotboll.

Efter sommaren 2013 valde Chelsea att släppa Amin Affane , och den unge svensken skrev på för Energie Cottbus i tyska andraligan. Men Affane fick bara spela 9 matcher den säsongen, och Cottbus kom sist och flyttades ned.

Affane ville inte stanna kvar i det sjunkande skeppet, utan skrev på för Wolfsburg men lyckades aldrig ta sig in i klubbens A-lag. Efter en säsong lämnade Affane för Arminia Bielefeld, och han var således tillbaka i tyska andraligan igen.

Vände hem till Sverige 2016

Efter ett halvår i Bielefeld, med bara 8 framträdanden, kände Affane att det var dags att få en nystart hemma i Sverige. I januari 2016 skrev mittfältaren på ett treårskontrakt med AIK.

Tiden i AIK blev aldrig riktigt vad Affane hoppats på. Efter bara några månader i klubben fick tränaren som värvade honom, Andreas Alm, sparken. Affane passade inte in i ersättande Rikard Norlings spelsystem, och lyckades aldrig ta någon ordinarie plats i startelvan.

Klar för IFK Göteborg

Nu är alltså Amin Affane klar för IFK Göteborg. Mittfältaren presenterades på klubbens hemsida idag, onsdag.
– Stort för mig då jag alltid haft en enormt stor respekt för klubben, säger Affane. Nu längtar jag bara efter att komma igång med träningen och träffa de andra grabbarna i truppen.

Affane säger att åren utomlands gett honom mycket, och nu är han alltså tillbaka i staden där han är uppväxt.
– Klart jag skaffat mig en stor erfarenhet efter alla år ute i Europa. Framförallt lärde jag mig att leva som en fotbollsspelare med allt vad det innebär på och utanför planen. Att få komma hem till Göteborg och att få spela med IFK är enormt stort och förenat med stor respekt från min sida, säger Affane.

Den tidigare stortalangen, som med sina nu 23 år fortfarande har åldern inne, har skrivit på ett kontrakt på tre och ett halvt år, vilket alltså går ut sommaren 2021. Med tanke på att kontraktet går ut sommartid – för ovanlighetens skull gällande allsvenska spelare – kan man tänka sig att Affane inte känner sig färdig med livet utomlands. Men först ska han leda IFK Göteborg till framgång.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar