Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 5 mar, 2019

Odds: Vilka lag åker ur Allsvenskan 2019?

Ett nytt år i Allsvenskan innebär för många en ny kamp om att klara nytt kontrakt, inte minst för nykomlingarna. Vilka lag åker ur Allsvenskan 2019? Spela på odds på vilket eller vilka lag som tvingas till nedflyttning.

Det är dags för en ny allsvensk säsong, och om vi för en gångs skull riktar blickarna mot den nedre halvan av tabellen får vi se nykomlingar, krisande storklubbar och lag med små resurser.

I den här artikeln tar vi er igenom de största nedflyttningskandidaterna och ger er våra tankar om var och en av lagen.

Helsingborgs IF

Helsingborgs IF är tillbaka i Allsvenskan för att visa att det är här den forne storklubben hör hemma. Laget leds av erfarne tränaren Per-Ola Ljung och av lagkaptenen både här och i landslaget: Andreas Granqvist. Dessutom finns här oerhörd kvalitet i truppen för att vara en nykomling. Offensive duon Rasmus Jönsson och Wanderson do Carmo håller båda hög allsvensk klass, och framför sig har de målsprutan Andri Rúnar Bjarnason som vann skytteligan i Superettan ifjol.

Lagets mittfältare Mohammed Abubakari sa i höstas, då Helsingborg spelade i Superettan så här om kvaliteten i lagets spelartrupp:

”Det här laget nu, det finns ingen bättre kvalitet ens i Allsvenskan än vad det här laget har. Det är vad jag tror. Jag har spelat mot många lag i allsvenskan så jag vet vad jag pratar om. Om du kollar på hur vi spelar och spelarnas profiler och vad vi gör… Vi är mycket bättre än lagen i Allsvenskan. Du behöver inte bli förvånad för jag vet vilka jag spelar med. Jag har mött Malmö många gånger och vet vilka spelare de har nu. Och när vi pratar om en mittfältare som kan passa bollen så precist finns det ingen i allsvenskan som kan göra det Darijan (Bojanic) gör. Det finns ingen bättre fot i allsvenskan än hans. Det finns ingen spelare i allsvenskan som har så mycket energi som Moro (Mamudo) som kan springa på planen hela tiden. Det finns ingen försvarsspelare som är bättre än Granqvist.”

Vi ska medge att vi tycker Abubakari kanske tog i lite väl när han påstod att Helsingborg är bäst i Sverige, och Darijan Bojanic har dessutom hunnit lämna laget för Hammarby nu. Vi har dock väldigt svårt att se Helsingborg åka ur, och skulle inte råda er att spela på Helsingborg att åka ur. Oddset på det är, hur som helst, 12 gånger pengarna.

 • Odds: 12.00 gånger pengarna

Falkenbergs FF

Falkenbergs FF är också tillbaka i Allsvenskan, men de är knappast ett lika bekant ansikte som Helsingborg på den här scenen. Falkenberg gör sin blott fjärde säsong i Allsvenskan, efter den tre år långa sejouren mellan 2014 och 2016.

Laget har tappat Chisom Egbuchulam, som öste in mål i Superettan ifjol, och vi tror att de får det svårt här uppe i Allsvenskan. De har visserligen värvat in duktige John Chibuike, men allt som allt håller truppen en förhållandevis svag nivå.

Oddset på Falkenberg att åka ur Allsvenskan är 1.30, vilket är ett något lågt odds. Det går också att spela på att Falkenberg kommer sist till 2.25, vilket vi tror kommer att hända. Det ger 2.25 gånger pengarna. Spelet finner ni via länken från knappen nedan.

 • Odds: 1.30 gånger pengarna

AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna är en annan nykomling som nu ska försöka bita sig fast i Allsvenskan. Klubben gjorde sin debutsäsong i högsta serien år 2017, men fick vända ned igen efter ett svagt år. Nu kommer man från en säsong där man höll nollan i 19 (!) matcher i Superettan, och även om viktige målvakten Gianluca Curci lämnat – under uppmärksammade former – så har man kvar tränaren och majoriteten av sitt starka försvar. Viktige mittbacken Alexander Michel har dock lämnat.

Till 1.30 gånger pengarna skulle vi inte rekommendera er att spela på Eskilstuna att åka ur Allsvenskan. Laget känns ovanligt stabilt för att vara en nykomling och vi tror faktiskt att man kanske kan klara sig kvar.

 • Odds: 1.30 gånger pengarna

IFK Göteborg

Ett annat lag som nämns i snacket om nedflyttning är IFK Göteborg. Laget gick väldigt svagt ifjol, och är inte längre det stora, starka Göteborg man brukade vara. Nu har man dessutom tappat både ledaregenskaper och kvalitet på grund av att Tobias Hysén lagt av.

In har istället assisterande tränaren Ferran Sibila kommit. Katalanen Sibila har fått stort beröm för sitt jobb i GIF Sundsvall, och sägs vara den som låg bakom GIF Sundsvalls fantastiska, bollhållande spel ifjol. IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi har också velat spela en passningsorienterad och bollhållande fotboll, men har inte riktigt fått till det så här långt. Kanske är Sibila pusselbiten som fattades?

Vi får se hur det går för IFK Göteborg, som drömmer om att slåss i toppen igen men som verkligen inte har spelarmaterialet för att göra så. Den småkontroversielle journalisten Robert Laul gick faktiskt så långt som att tippa Göteborg att komma sist i Allsvenskan. Riktigt så illa tror vi dock inte att det kommer att gå, men till 6 gånger pengarna kan oddset på att ”Blåvitt” åker ur vara spelvärt.

 • Odds: 6.00 gånger pengarna

IK Sirius

IK Sirius nämns också, som alltid sedan de gick upp för några år sedan, i snacket kring nedflyttning. Men i år har nog skälen att befara det värsta ökat. Klubben har nämligen tappat tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, som tog över Sirius år 2012 och ledde klubben ända från Division 1 till att göra det bra i Allsvenskan.

In har istället Henrik Rydström kommit, som gjorde sina första månader som huvudtränare ifjol, för Kalmar FF efter att Nanne Bergstrand klev åt sidan på grund av utbrändhet. Det blev väl ingen direkt förbättring av resultaten, men han kom in mitt i säsongen och då är det svårt att hinna sätta sin prägel på laget. Det ska nu bli intressant att följa Rydström som tränare, och se vad han kan åstadkomma med IK Sirius.

Vi är dock rädda att Sirius åker ur Allsvenskan. Truppen ser inte stark ut och nu har man tappat välbehövlig stabilitet i form av tränartappen. 2.75 gånger pengarna på att Sirius åker ur kan vara värt att testa.

 • Odds: 2.75 gånger pengarna

Kalmar FF

Kalmar FF, som Rydström tvingades lämna, är ett annat lag som finns med i snacket kring nedflyttning. Laget har de senaste åren i regel huserat strax under mitten av tabellen. Ny tränare i KFF är Magnus Pehrsson, som har ett gediget CV. ”MP” har bland annat tränat Ålborg, Djurgården och Estlands landslag.

Senast kommer Pehrsson från Malmö FF, där han vann Allsvenskan under sitt första år, 2017, men även misslyckades i Europakvalet och inledde Allsvenskan 2018 illa. Till följd av det fick han sparken i maj 2018.

Vi tror att Kalmar håller sig kvar, då laget helt enkelt känns för bra för att trilla ur. Rasmus Elm, Viktor Elm och Romário är spelare som kommer att hålla det här laget flytande.

 • Odds: 7.00 gånger pengarna

Örebro SK

Slutligen får vi nämna Örebro SK som en nedflyttningskandidat. Laget har av många länge tippats att åka ur Allsvenskan, men ändå alltid lyckats komma på omkring plats 9-11. Då kanske det låter dumt att säga att Örebro åker ur, men nu har de faktiskt åkt på ett par rejäla avbräck.

Först och främst har Nahir Besara lämnat klubben. Den offensive mittfältskreatören har varit oerhört viktig för Örebro SK under de senaste två och ett halvt åren, och har på 73 matcher för klubben gjort 19 mål och 19 assist.

Dessutom har snabbe anfallaren Kenendy Igboananike lämnat. Han är en målgaranti som producerar omkring 10 mål år efter år, och kan bli svår att ersätta. In har istället Viktor Prodell kommit, från Elfsborg.

Vi tror inte att Örebro åker ur, men risken finns definitivt och till 6 gånger pengarna kan ett spel vara värt att överväga.

 • Odds: 6.00 gånger pengarna

Odds på nedflyttning

Nedan kan ni se de fullständiga oddsen på lag att åka ur Allsvenskan. Det går att spela på vilket lag som helst.

 • AFC Eskilstuna – 1.30
 • Falkenbergs FF – 1.30
 • IK Sirius – 2.75
 • IFK Göteborg – 6.00
 • Örebro SK – 6.00
 • Kalmar FF – 7.00
 • IF Elfsborg – 10.00
 • Helsingborgs IF – 12.00
 • GIF Sundsvall – 12.00
 • Östersunds FK – 51.00
 • Djurgårdens IF – 61.00
 • Hammarby IF – 81.00
 • BK Häcken – 251.00
 • IFK Norrköping – 501.00
 • AIK – 1001.00
 • Malmö FF – 1001.00

Oddsen är hämtade från Unibet, och senast uppdaterade 5 mars 12:02.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2527 Artiklar