Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 14 feb, 2018

Nya uppgifterna: Qatar betalar Neymar för att stanna i PSG

Qatar arrangerar VM 2022, och uppgifterna om att mutor ligger bakom att nationen vann omröstningen är många. Nu lägger Qatar stora pengar på att behålla sitt affischnamn till världsmästerskapet.

I sommar avgörs VM i Ryssland, och fyra år senare hålls världens största fotbollsevenemang i Qatar istället. Två länder kända för att sitta på stora pengar, och korruptionen inom fotbollsvärlden och FIFA har länge varit en illa dold hemlighet.

Miljontals dokument som bevisar mutor

Efter att Qatar vann omröstningen om VM 2022, uppgav engelska tidningen Sunday Times att de kommit över en miljon hemliga dokument – så som e-mejl, brev och bankdokument – som bevisar att Qatar mutat sig till fotbolls-VM.

Enligt Sunday Times, kunde man med hjälp av dokumenten få reda på att Mohammed bin Hammam, asiatiska fotbollsförbundets förre ordförande, betalat 5 miljoner dollar till flera av FIFA:s representanter i utbyte mot att de lagt sin röst på Qatar. Men Qatars fotbollsförbund förnekade dessa uppgifter.

”Vår lyckade ansökan om VM 2022 höll den allra högsta nivån vad gäller etik och integritet. Vi hade helt enkelt det bästa budet och det är dags för mellanöstern att få arrangera sitt första VM”, skrev Qatars fotbollsförbund i samband med anklagelserna från Sunday Times.

650 miljarder har satsats

Som en följd av den uppdagade korruptionen inom FIFA, stängdes FIFA:s ordförande Sepp Blatter av i åtta år, men Qatar får hur som helst fortfarande arrangera mästerskapet.

Nu satsas massor av pengar på att göra mästerskapet så bra som möjligt, i vad som knappast är något fotbollsland historiskt sett. Tusentals byggarbetare har fått sätta livet till under de dåliga arbetsvillkoren, men arenor, det har det åtminstone byggts.

Qatar har satsat omkring 650 miljarder kronor på att bygga nio nya fotbollsarenor, hela städer, motorvägar med mera.

Gör allt för att behålla Neymar

För att öka sina chanser att göra VM 2022 till ett lyckat mästerskap, är Qatar väldigt benägna om att Neymar fortfarande spelar i Paris Saint-Germain sommaren 2022. Den qatariske affärsmannen Nasser Al-Khelaifi är som bekant president i PSG, och PSG är därför så att säga ”Qatars klubb” i Europa.

Enligt uppgifter får Neymar riktiga fantasisummor för att stanna i klubben, och därmed vara Qatars ansikte utåt i VM. Det talas om 50 miljoner euro om året, som Neymar alltså får från Qatar, inte från sin klubb PSG.

Neymar har tidigare ryktats till Real Madrid, men med dessa uppgifter sägs Florentino Pérez ha insett att Real Madrid inte kan konkurrera pengamässigt.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar