Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 6 apr, 2018

Matchfixning i Sverige kommer att ge 6 års fängelse

Den svenska riksdagen har godkänt ett lagförslag med nya bestämmelser gällande spelverksamhet. Bland annat har det beslutats att matchfixning kommer att straffas hårdare och kan ge 6 års fängelse.

Problemet kring matchfixning har skjutit i nya höjder på senare år. I takt med att tillgången till internet blivit så pass stor, och att spelbolagen bara ökat och ökat har människor försökt utnyttja sina möjligheter att dra in pengar.

AIK:s målvakt erbjöds pengar för att underprestera

Sverige är ett av länderna som drabbats av matchfixning, och varje år läcker flertalet uppgifter ut om spelare som blivit erbjudna pengar för att underprestera. En av de händelser som väckt mest uppmärksamhet på sistone är den inför matchen mellan IFK Göteborg – AIK 2017. AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos erbjöds, med hot, en stor summa pengar för att påverka matchresultatet åt Göteborgs favör. Matchfixarna fick dock inte sin vilja igenom.

Stamatopoulos valde att gå till polisen istället för att ta emot pengarna, men han är inte den enda som fått erbjudandet. Det finns möjligen flertalet matcher i Allsvenskan men framförallt i lägre divisioner i Sverige som gjorts upp.

Nu har riksdagen beslutat sig för att ta krafttag i problemen.

6 års fängelse för matchfixning

Riksdagen har godkänt ett lagförslag med nya bestämmelser gällande spelverksamhet. Ett av besluten som tagits är att matchfixning kommer att straffas hårdare.

Framöver kommer matchfixning att ses som ett mycket allvarligt brott, där straffet i värsta fall uppgår till 6 år i fängelse. Förhoppningen är att den nya lagen ska avskräcka människor från att försöka fixa matcher, och därmed skapa en sundare fotboll inom Sverige.

Riksdagen vill sänka svenskars spelvanor

Samtidigt som lagen om långt fängelsestraff inrättades, godkände riksdagen flera andra lagar gällande spel och gambling. Ett tydligt mönster i de nya lagarna är att man vill hindra människor från att hamna i spelmissbruk.

En av lagarna som införts är att spelbolagens reklam måste vara ”måttlig”. Bolagen har framöver även en plikt att skydda kunder från överdrivet spelande. Bland vägarna till att skydda sina kunder från överdriven gambling, finns bland annat de nya lagarna att spelhemsidorna måste ha en ”panikknapp” som kunder kan trycka på för att snabbt få en paus från spelandet.

En annan väg för att skydda kunderna från överdrivet spelande, är att kunder måste sätta en övre gräns på hur mycket tid och pengar de kan lägga på spelandet.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2526 Artiklar