Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 5 jun, 2019

Lennart Johansson är död: ”Han fick ett väldigt bra slut på livet”

En av svensk fotbolls största någonsin har gått bort. Lennart Johansson, 89, som bland var UEFA-president i 17 år, har efter en kort tids sjukdom somnat in.

Ingen svensk har påverkat den internationella fotbollen lika mycket som Lennart Johansson. Mellan år 1990 och 2007 var Johansson president för UEFA – ingen har suttit längre på posten – och till skillnad från dagens bossar över UEFA och FIFA var han vida uppskattad för sitt sätt att leda organisationen.

Bland annat var Johansson en av de mest drivande i att starta upp klubblagsturneringen Champions League. Han har själv berättat om hur han fick starkt motstånd när han kom med idén och att bland annat Silvio Berlusconi, då president över AC Milan, motsatte sig förslaget. Johansson lyckades dock övertyga Berlusconi och andra skeptiker, och Champions League har som ni vet blivit en enorm succé.

Johansson ställde upp i omröstningen om att bli president över FIFA år 1998, men förlorade mot Sepp Blatter. Det framkom senare att han förlorade på grund av att Sepp Blatter köpt röster genom att dela ut bruna kuvert fulla med kontanter till flera medlemsländer.

Istället forsatte Johansson som president över UEFA, fram till år 2007. Då förlorade han presidentomröstningen mot Michel Platini, och det mesta tyder på att mutor påverkade utfallet även i denna omröstning.

Ordförande för favoritklubben AIK i 13 år – fick räcka över sin pokal till klubben i höstas

Lennart Johansson var sedan barnsben AIK-supporter, innan dagarna i den europeiska toppfotbollen hann han även med att vara ordförande över klubben i sitt hjärta. Detta mellan 1967 och 1980. Några år senare, 1985, blev han sedan ordförande över Svenska Fotbollförbundet, och satt på den posten i fem år.

Sedan år 2001 kallas pokalen som går till Allsvenskans vinnare för ”Lennart Johanssons pokal”. Den senaste klubben att ta SM-guld var AIK, och då fick Lennart Johansson räcka över sin pokal till laget han håller extra kärt och är så starkt förknippad med.

– Jag hade sällskap med Lennart där och känslan för Lennart att lämna över sin egen ”Lennart Johanssons pokal” till föreningen i sitt hjärta betydde oerhört mycket för honom, berättar SvFF:s nuvarande ordförande Karl-Erik Nilsson för Fotbollskanalen. Det känns så fint att vi kunde lyckas ordna det så att han kunde vara där och fick vara med om att lämna över pokalen. Det var en fantastisk upplevelse för Lennart, men också tror jag för alla i AIK att se honom på plats och dela ut den. Det var ett fint minne.

”Han sa alltid att han ville dö på sin post och inte på något hem – och det fick han göra”

Lennart Johanssons dotter Eva Jansson säger, enligt Expressen, att hennes far fick ett väldigt bra slut av livet.

– Han kom hem på torsdagen (30 maj) och gick och la sig och sov, sedan sa han att han inte ville gå upp på fredag morgon och då ramlade han ihop, så han vet ingenting annat än att han var mitt i livet.

Från fredagen låg sedan Johansson på sjukhus, innan han somnade in under tisdagen.

– Han fick ett väldigt bra slut på sitt liv. Han var med UEFA in i det sista, och hade tänkt titta på Sverige – Malta (på fredag 7 juni). Han sa alltid att han ville dö på sin post och inte bo på något hem, och det fick han göra.

Fram till sin bortgång var Johansson hederspresident för UEFA och hedersordförande för AIK.

Lennart Johansson blev 89 år gammal.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar