Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 3 jun, 2019

Lär känna den legendariske Micheal Laudrup

Michael Laudrup betraktas idag som den bästa spelaren som Danmark någonsin haft. Men vem är han egentligen?

Michael Laudrup anses idag vara en legend inom fotboll och är mest känd för sina mästerliga passningar. Med hjälp av hans pricksäkra passningar hjälpte han flera lag att vinna titlar som de flesta lagen drömmer om.

Michael Laudruup föddes i Danmark den femte juni 1964. Laudrups första storklubb var Juventus, där han gjorde 32 mål på sina 146 spelade matcher. Det finns dock inga registrerade uppgifter på hur många assister han gjorde i Juventus, men det måste ha varit många för märkligt nog lade Barcelona ett bud på honom år 1989. Efter att Barcelona köpte honom nådde Michael Laudrup sitt ”prime” och det var först då Laudrup lyckades göra ett namn för sig själv. Mannen var fantastisk. På 213 spelade matcher gjorde Laudrup 47 mål. Dock finns tyvärr inga uppgifter om hur många assists han gjort i Barcelona heller. Under hans tid i Barcelona lyckades dansken år 1992 kamma hem sin första Champions League-pokal. Det blev hans främsta merit någonsin och var verkligen något att blicka tillbaka mot.

Innan Michael Laudrup vann Champions League med Barcelona år 1992 hade Barcelona aldrig vunnit Champions League tidigare. År 1992 var alltså första gången Barcelona vann Champions League och det fick Laudrup ta del av. Champions League-finalen spelades mot Sampdoria, som de vann med 1-0. Målet gjordes på en frispark i tilläggstid av Ronald Koeman.

Under Laudrups tid i Barcelona spelade han med kända namn såsom Ronald Koeman, Pep Guardiola och Hristo Stoichkov. Hans lagkamrater uppskattade verkligen honom för hans passningsteknik. De kunde vänta på bollen i tighta situationer och fortfarande få den på fötterna. Laudrup kunde göra allt för att få fram bollen, alltifrån att lobba/chippa till snabba rakpassningar. Hans lagkamrater var inte till en början vana med sättet han passade bollen på, men sedan började de förstå hans sätt att passa och gjorde därmed löpningar som förväntades av dem. Laudrup kunde bokstavligen passa igenom tre till fem personer.

År 1994 lade konstigt nog rivalerna Real Madrid bud på honom, som han sedan skrev på för. Av alla lag man har att välja mellan som en Barcelona-spelare väljer man Real Madrid. Jag förstår inte heller varför Barcelona säljer en sådan toppspelare till sin största rival. Från att vara älskad blev han sedan hatad av Barca-fansen när han sprang runt i de blankvita tröjorna i Real Madrid. När El Clasico spelades buades han varje gång bollen rörde vid hans fötter. Det var en chock för hela fotbollsvärlden. Det hade aldrig hänt något liknande tidigare. Michael Laudrup menade att han förstår deras ilska och att han aldrig förväntade sig att det skulle gå så illa som det gjorde.

Michael Laudrup var en spelare med finess som betydde något speciellt var han än gick. Om det var en offensiv mittfältare du behövde, så visste du alltid att Micheal Laudrup var ett klart alternativ. Det är väldigt svårt att se någon idag som har en lika bra passningsteknik som han hade och han kommer alltid bli ihågkommen som ”den legendariska danske ’playmakern’”.

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar