Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 14 nov, 2019

Landslagskollen: Så går det för svenskarna i klubblagen

Målvakter

Robin Olsen, Cagliari (på lån från Roma)

Gör succé i Cagliari, dit han är utlånad från Roma. Har gått från kritiserad och kraftigt ifrågasatt i Italien till att glänsa och vara en av de stora anledningarna till Cagliaris oerhört starka säsongsstart. Laget ligger på plats 4 i Serie A.

Om någon eller några månader är lagets ordinarie förstamålvakt Alessio Cragno tillbaka, och det återstår att se om Olsen lyckas behålla platsen mellan stoplarna.

Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn

Var egentligen andramålvakt i FCK, men då förstemålvakten Grytebust skadade sig fick Karl-Johan Johnsson kliva in. Grytebust är nu redo igen, men Johnsson har gjort det så pass bra att han behållit platsen.

Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Spelat en match denna säsong, i ligacupen mot Watford. Gjorde en bra match men Swansea förlorade med 2-1 och cupmatcherna blir färre. Kommer antagligen inte att göra många fler framträdanden för Swansea denna säsong, och vill nog få till en övergång i januari. Ryktats till Allsvenskan, bland annat AIK och Hammarby.

I landslaget får han heller inte spela, då vi inte har tid för några träningsmatcher. Kommer antagligen att få titta på Rumänien – Sverige från bänken.

Försvarare

Andreas Granqvist, Helsingborg

Spelat upp sig i Allsvenskan något under senhösten, likt resten av Helsingborg. Har själv sagt att han känt sig mycket piggare i kroppen på slutet, och kommer givetvis att starta mot Rumänien som vanligt.

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United

En av få spelare i Manchester United som inte underpresterat betydligt under säsongsöppningen. Vann Guldbollen i måndags och kommer förhoppningsvis in i samlingen med ett än mer förstärkt självförtroende.

Emil Krafths fru har fött barn och Krafth tackade nej till denna samling. Janne Andersson har berättat att Lindelöf, utöver att spela mittback, är andraval på högerbacken bakom Lustig.

Mikael Lustig, Gent

Fortsätter att få stort förtroende i Gent, där han är ordinarie. Har gjort tre assist på sina nio ligamatcher i det lag som ligger tvåa i belgiska ligan.

Marcus Danielson, Djurgården

Nybliven svensk mästare med sitt Djurgården, och utsedd till Allsvenskans mest värdefulla spelare. Gjorde en bra insats när han fick landslagsdebutera mot Malta i förra samlingen, en insats som kröntes med ett mål.

Filip Helander, Rangers

Kommit tillbaka från en fotskada, och hans Glasgow Rangers går bra. Inte ett insläppt mål på de fyra senaste matcherna, och i en av matcherna var det självaste Porto som besegrades med 2-0. Helander har av skotsk media fått stort beröm för sina insatser.

Rangers ligger på samma poäng som Celtic, och hoppas kunna ta första ligatiteln sedan 2011.

Pontus Jansson, Brentford

Lämnade Leeds i somras, efter en av media påstådd konflikt med klubbens excentriske tränare Marcelo Bielsa. Trots att han är ny i Brentford FC utseddes han genast till lagkapten.

Efter en svag start på säsongen för klubben har de spelat upp sig och vunnit fyra av de fem senaste. Uppflyttning är inom räckhåll!

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn

FC Köpenhamn har under denna säsong haft en hel del skadeproblem på vänsterbackspositionen, vilket lett till att Pierre Bengtsson fått chansen. Och den chansen har han tagit.

Spelat varje match på sistone, och gjort det bra. FCK ligger tvåa i danska ligan.

Riccardo Gagliolo, Parma

Har fortsatt att göra det bra för högpresterande Parma, där han för närvarande spelar vänsterback. Det är även för vänsterbackspositionen han är tänkt i landslaget, även om han spelat lika mycket mittback genom åren.

Är defensiv som spelare, och som vänsterback är han inte den typ av ytterback som fyller på med löpningar och inlägg särskilt mycket, även om det som sagt blev en assist i helgen.

Mittfältare

Emil Forsberg, Leipzig

Emil Forsberg har gjort en helt okej säsongsöppning i RB Leipzig, men inte fått det att lyfta. Har inte längre den centrala roll i laget han hade tidigare, och är inte ens given i startelvan numera.

Gör det ändå alltid bra när han spelar, och har hittills gjort två mål och tre assist denna säsong.

Albin Ekdal, Sampdoria

Håller sig fortfarande skadefri, och det är kul att Ekdals kropp äntligen håller sig intakt så här lång tid i streck. Spelar varje match för Claudio Ranieris Sampdoria, och dessutom burit kaptensbindeln de matcher Fabio Quagliarella varit utanför planen.

Kristoffer Olsson, Krasnodar

Är ordinarie för sitt FC Krasnodar, och startar nästan varenda match. Fick dock nöja sig med ett inhopp i viktiga matchen mot Lokomotiv Moskva i helgen, men detta efter hårt matchande.

Kommer med största sannolikhet att starta mot Rumänien på fredag kväll.

Sebastian Larsson, AIK

Fortsatt AIK:s kanske viktigaste spelare. Blev fyra i Allsvenskan, vilket givetvis var en besvikelse efter guldet förra året. Spelade från start som högermittfältare i båda matcherna i senaste landslagssamlingen.

Dejan Kulusevski, Parma (utlånad från Atalanta)

Debuterade i för Atlanta Serie A i våras, men lånades ut i somras för att få mer speltid. Har varit dominant för Parma och redan gjort två mål och fem assist.

Uttagen i A-landslaget för första gången, och bli inte förvånade om han får hoppa in i någon av matcherna.

Ken Sema, Udinese (utlånad från Watford)

Helt ordinarie för Udinese, och nu när han får speltid i klubblaget har Janne Andersson börjat ta ut honom i landslagstruppen igen. Avgjorde med ett riktigt snyggt mål mot Genoa för knappt två veckor sedan, och var en av planens bäste spelare i den mållösa matchen mot SPAL i helgen.

Gustav Svensson, Seattle

Vann MLS-slutspelet med sitt Seattle häromdagen, och utsågs till matchens lirare i finalen. Har meddelat IFK Göteborg och andra intresserade klubbar att han stannar kvar i Seattle i minst ett år.

Muamer Tankovic, Hammarby

Uttagen för tredje gången i rad, och hoppas på att för första gången få lite tid på planen. Haft en jättebra säsong i Hammarby, även om formen dalat något under hösten. Slutade två i Allsvenskans skytteliga och sexa i assistligan.

Mattias Svanberg, Bologna

Har varit lite in och ut ur startelvan i Bologna denna säsong. Gjort 5 matcher så här långt.

Anfallare

Marcus Berg, Krasnodar

Har efter en tuff start i nya laget Krasnodar kommit igång och satt dit några baljor. Hade visserligen en svag match mot FC Orenburg, då han byttes in men blev utvisad efter att ha gått in med dobbarna först. Men nu är han tillbaka i spel och gjorde mål i helgens match mot Lokomotiv Moskva.

Robin Quaison, Mainz

Fortsatt ordinarie i Mainz. Uppe på fyra Bundesligamål denna säsong redan.

Alexander Isak, Real Sociedad

Har fortfarande inte lyckats slå sig in i startelvan i Real Sociedad, även om han alltid gör det bra när han byts in. Två La Liga-mål har det blivit så här långt.

John Guidetti, Alavés

Guidetti fortsätter att få ont om speltid. Sitter på bänken i varje match, byts in i varannan. En start har det visserligen blivit, och totalt fyra inhopp. Noll mål.

Sebastian Andersson, Union Berlin

Tvåmålsskytt via huvudet mot Mainz i helgen, och är nu uppe på fem mål under sin första Bundesligasäsong.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar