Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 28 aug, 2017

Klassas E-sport verkligen som en riktig sport?

Åsikterna kring om E-sport verkligen är en sport likt fotboll, golf och tennis går i sär. Många anhängare till grenarna inom E-sporten påstår bestämt att det är en sport. Samtidigt som andra menar på att det är en hobby, eller på höjd en tävlingsform.

Intresset för E-sport bara ökar och ökar varje dag, och diskussioner för att klassa E-sport till en sport har flera gånger varit uppe på tapeten.

Här kommer vi redogöra för dig om hur debatten kring ämnet går, samt svarar på frågan om E-sport verkligen är en riktig sport.

Räknas E-sport som en sport?

Förkortningen E-sport står egentligen för elektronisk sport. Namnet talar om att om att det fanns ambitioner redan från början att få klass E-sport som en sport.

E-sporten har flera gånger möts av motstånd från de människor som inte tycker att datorspel borde kallas för sport.

”Att kalla E-sport för en sport vore att smutsa ner övriga sporter”.

Det påstod Nils-Eric Petterson, en sportjournalist, i en debattartikel om ämnet.

Men vad är egentligen en sport? Vad är det som utgör om vad som är sport eller inte? Det vi kan fastslå redan nu är att det finns betting på esport på Pixelbet bland annat.

Sport eller idrott?

En sport är en aktivitet där man tävlar eller leker mot varandra i en tävlingsform. Det är ett paraply-begrepp som många gånger har varit diskuterat.

Skillnaden mellan en sport och idrott är främst den fysiska aktiviteten som används. För att något ska bli klassats som en idrott så krävs det att man rör på sig, och att det ansträger kroppen på ett eller annat vis.

Därför kan vi utgå ifrån att E-sport åtminstone inte är en idrott.

Däremot så kan man mycket väl kallas E-sport för en sport då tävlingsformen inte är alls olika andra sporter där man inte aktiverar sin kropp.

Andra exempel på sporter där man inte använder sig av så mycket av en fysisk aktivitet är schack, rally, dart eller curling.

Svaret på frågan om E-Sport verkligen kan klassas som en sport är därför ja.

Nedan hittar du en bild som är hämtad från Wikipedias sida kring idrott. Den kan hjälpa dig att få en bättre koll på vad som är en sport och vad som är en idrott.

Kan företag skapa sporter?

Ett argument som ibland kan användas i debatten kring om E-Sport är en riktig sport är att sporten isåfall skulle vara skapat av ett företag.

En sport påstår en del människor borde vara skapat helt organiskt och helt utan inblandning av ett vinstintresse.

Spelen som ingår i de grenar som inom E-sport är självklart skapade av någon, eller något.

Nedan kan du se vilka datorspel som är de största inom E-sport, samt vilka företag som ligger bakom dessa spelsuccéer.

  • League of Legends – Riot Games
  • CS:GO – Valve Corporation & Hidden Path Entertainment
  • Dota 2 – Valve Corporation
  • Warcraft III – Blizzard Entertainment
  • FIFA – EA Sports
  • Call of Duty – Activisoion

Det finns inget som säger att en sport inte kan skapas av ett företag. Detta om man ska gå genom de kriterier som gäller för att kalla en aktivitet för en sport. Kanske är E-sport en av de mer konstiga sporter som finns?

Förespråkare av E-sporten

I Sverige så har vi absolut ingen brist på skickliga E-sportsspelare. Det finns en lång rad svenskar som alltid är med under de största tuneringarna inom grenarna. En karaktär som kanske är den mest kända svensken inom E-sport är Emil Christiansen, även känd som HeatoN.

Han har under en lång period slagits för att få en mer accepterad syn på E-sport från den stora massan. För detta har han både fått god, och hård kritik för.

Däremot kan man anse att han har lyckats. E-sport är nu klassats som en riktig sport. Detta blev mer eller mindre bekräftat när tv-programmet ”Mästarnas mästare” på SVT valde att bjuda in Emil Christiansen till deras tävlingar.

Här på Sportal så anser vi helt klart att E-sport kan räknas som en sport. Därför kan vi emellanåt rapportera om stora tävlingar eller matcher som spelas mellan världslagen inom E-sportens alla grenar.

Se E-sport online?

Likt som många andra sporter så går det att titta på E-sport online. Detta kan du vanligtvis göra enklast via live streams. Det finns flera stora sidor på nätet som har börjat att erbjuda E-sport streams online. Det är perfekt för dig som vill följa ditt favoritlag, eller din favorit gren direkt på internet.

Det finns en väldigt stor publik, av främst unga spelare som hela tiden väljer att starta sändningar från stora tävlingar eller ligor inom den relativt nya sporten. Oftast är sändningar från de allra största tävlingarna.

Det vanligaste två grenar inom sändningar av E-sport är CS:Go streams & LoL streams

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar