Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 14 sep, 2017

Kan Ryssland uteslutas från OS 2018?

Det ryska landslaget som är uttaget till OS 2018 i Pyongyang har hamnat i blåsväder. Kritiken mot Ryssland grundrar sig i att de misstänkts för att använda sig av dopning.

Nu finns det röster i världen som kämpar för att Ryssland ska uteslutas från OS 2018. En dratiskt åtgärd som nu får medhåll från svensk sida.

Bråket om idrottsmän och kvinnor ska ha använt sig av dopning eller inte lär inte ta slut här. Kanske är detta bara början av en lång process som både Ryssland och förtreondet till OS kan ta skada av.

doping sport idrott ryssland

Andra regler för Ryssland – Inte acceptabelt

Att alla länder ska ha samma regler när det kommer till dopning är det många som håller med om. Det är så det är tänkt att fungera.

Däremot är det enklare att tycka så, än att det ska ske i pratiken. Ryssland är en nation som länge har fått mildare bestraffningar när det kommer till att redogöra dopningstest och staffa de idrottare som misstänks för dopning inom vintersport.

Nu kommer en mer allvarlig varning från andra länder som kommer delta i vinter OS 2018.

Sverige tillsammans med 15 andra nationer skickar nu en protest till IOK med ett krav att de portar Ryssland från OS 2018.

Detta om inte Ryssland uppfyller de krav som länderna tillsammans lagt fram.

Följande krav har satts på Ryssland för att kunna ha möjlighet att bli accepterade i OS.

  • Ryssland ska tillåta utredning inom dopning i vintersport från McLaren
  • Misstänkta atleter, tränare och vittnen ska intervjuas och höras
  • Ryssland ska ge tillträde till Moskva-labriatoriet och deras tidigare prover.

ryssland i os 2018

Kan det skada OS?

Självklart har en dopningsskandal mycket dålig inverkan på en idrott eller mästerskap. Att det finns spår av dopning i idrottarna så förstör det för publiken och andra konkurrenter.

En sport som länge varit diskuterade när det kommer till dopning inom vintersport är sidskytte.

Efter att flera ryska skidskyttar har blivit framgångrika, samtidigt som de nekar att bli dopningstestade så har misstankarna ökat mot Ryssland.

Den stora legendaren Martin Fourcade har hotat sporten med att han kommer lägga av om inte något görs mot Ryssland.

Vi kommer garanterat ha anledningar att återkomma med dopningsskandaler inför OS 2018.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar