Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 15 okt, 2019

Inför Luxemburg U21 – Sverige U21: Ny seger i sikte

Kval till U21-EM 2021! Sverige ställs emot Luxemburg, i en match där svenskarna givetvis gäller som stora favoriter.

Trolig laguppställning, Luxemburg U21

Machado
Schmit – Korac – Simon – Brandenburger
Schaus – Duriatti – Olesen – Kuete
Olesen – Schmit

Trolig laguppställning, Sverige U21

Pontus Dahlberg
Felix Beijmo – Dennis Hadzikadunić – Anel Ahmedhodzic – John Björkengren
Daleho Irandust – August Erlingmark – Mattias Svanberg – Svante Ingelsson
Viktor Gyökeres – Dejan Kuluševski

Det är inte bara vårt U21-landslag som har en viktig match runt hörnet. A-landslaget tar emot ”La Roja” på Friends Arena. Här kan ni läsa allt om hur ni gör för att streama Sverige – Spanien.

Kuluševski i storform

Sverige inledde kvalet till U21-EM på sämsta möjliga sätt, genom att förlora mot Irland med 3-1. Omedelbar uppförsbacke för Sverige, som dock svarade på bästa sätt i omgång två nu i helgen.

Seger mot Island med 5-0, och hete Serie A-talangen Dejan Kuluševski stod för två mål (även om det ena skrevs som självmål efter en touch på Islands försvarare Ari Leifsson). Även hans kollega i Italien, Mattias Svanberg, hittade nätet så väl som Viktor Gyökeres och August Erlingmark.

Kuluševski har inlett Serie A-säsongen med att göra 1 mål och 3 assist på de inledande 7 omgångarna.

Nr Lag S V O F GM IM MS P
1 Irland 4 3 1 0 7 1 +6 10
2 Italien 3 2 1 0 6 0 +6 7
3 Island 3 2 0 1 9 6 +3 6
4 Sverige 2 1 0 1 6 3 +3 3
5 Armenien 4 1 0 3 3 8 -5 3
6 Luxemburg 4 0 0 4 0 13 -13 0

Ettan i varje grupp kvalificerar sig, och det gör även den bästa tvåan. Resterande åtta tvåor gör upp i playoff. Det krävs alltså att Sverige, utöver att passera Island, går förbi antingen Italien eller Irland för att kunna nå EM. Allra helst båda två.

Sverige väntas ställa upp med samma lag som besegrade Island i lördags. Det innebär i så fall en startelva med många fina klubbadresser. Spelare från Watford, Werder Bremen, Bologna, Udinese, Parma – även om inte alla är ordinarie i sina lag.

Luxemburg med fyra förluster och noll mål

Kvalspelet har inte börjat särskilt bra för Luxemburg. De ligger sist i gruppen på sina noll poäng, och har ännu inte lyckats göra ett mål framåt.

– Luxemburg spelar ett kompakt försvarsspel och förlitar sig stort på sitt kontringsspel och sina fasta situationer. Det är så de har spelat i de andra gruppmatcherna och det är det vi förväntar oss att se, säger Sveriges assisterande förbundskapten Bartosz Grzelak om Sveriges motstånd.

– Vi måste hålla ett extra öga på deras högerytter Yannick Schaus. Han kommer runt mycket på sin kant. Dribblar en del, men framförallt kommer han med fart. Han kommer till en hel del avslut och inspel. De förlitar sig mycket på honom, fortsätter Grzelak.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar