Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 7 dec, 2017

Hertha Berlin – Östersund: Inför matchen, startelvor och odds

Idag spelas den avslutande gruppspelsomgången i Europa League. En av matcherna som går av stapeln är Hertha Berlin mot Östersund.

Östersund har under hösten tagit Europa med storm. Jämtlänningarna inledde framgångssagan med att slå ut turkiska storlaget Galatasaray, och följde senare upp med att avfärda PAOK Thessaloniki på sin väg mot Europa League.

Väl inne i mästerskapet är gruppens underdogs på väg att bli gruppvinnare. Man har besegrat både Hertha Berlin och Zorya Luhansk x2, och även om Athletic Bilbao blev för svårt så tokhyllades man av baskerna efter matchen.

När jämtlänningarna i senaste omgången besegrade Zorya, säkrade man sin plats i Europa Leagues sextondelsfinal. Men det innebär inte att kvällens match är betydelselös. Vid seger mot Hertha Berlin vinner Östersund gruppen, och får därmed en enklare lottning i sextondelsfinalen. Blir det ett poängtapp riskerar man att släppa Athletic Bilbao förbi sig.

För Hertha Berlin däremot, saknar matchen betydelse. Tyskarna är redan utslagna, och en seger ger inte mer än att man bättrar på statistiken.

Förväntad startelva, Hertha Berlin

Kraft
Pekarik – Stark – Torunarigha – Mittelstädt
Lustenberger – Maier
Esswein – Duda – Haraguchi
Selke

Vladimir Darida och Valentin Stocker missar bägge två kvällens match, på grund av skador.

Förväntad startelva, Östersund

Keita
Mukiibi – Papagiannopoulos – Pettersson
Edwards – Nouri – Bachirou – Somi
Sema – Gero – Ghoddos

Alhaji Gero fick en hjärnskakning i matchen mot Zorya senast, men förväntas vara frisk och tillgänglig ikväll.

Senaste 5 matcher, Hertha Berlin: Wolfsburg, B, 3-3. Borussia Mönchengladbach, H, 2-4. Athletic Bilbao (EL), B, 2-3. FC Köln, B, 2-0. Eintracht Frankfurt, H, 1-2.

Senaste 5 matcher, Östersund: IFK Göteborg, B, 1-0. Elfsborg, H, 4-1. Athletic Bilbao (EL), B, 0-1. Jönköpings Södra, B, 0-0. Zorya (EL), H, 2-0.

Speltips och odds

Hertha Berlin kom visserligen på sjätte plats i Bundesliga förra säsongen, så visst finns det kvalitet i laget, men denna säsong har man inte varit sig lika. Vi finner huvudstadsklubben ända nere på 12:e plats (av 18 lag), med blott sex poäng ner till nedflyttningsstrecket. I Europa League ligger man sist i gruppen.

Formen hos Hertha Berlin är svag. Laget har endast en seger på de fem senaste matcherna, och i och med att man redan är ute ur Europa League har vi svårt att se var de ska finna motivation till kvällens match. Fokus hos klubben ligger nog snarare på att klättra i Bundesliga-tabellen.

Östersund har gång på gång fått fotbollseuropa att häpna. Laget leder gruppen, och man gör det välförtjänt. Det som skulle kunna tala emot klubben är att man inte är inne i seriespel och matchform längre. Det var man dock inte när man mötte Zorya heller, men likväl blev det seger.

Det skall sägas att Hertha Berlin är ett starkt hemmalag, och laget släppte inte in mål varken mot Athletic Bilbao (0-0) eller mot Zorya (2-0). Men Östersund har uträttat större mirakel än att spräcka en målnolla, och vi tror att man slår Hertha Berlin ikväll, och därmed säkrar förstaplatsen i gruppen.

Vi tippar slutresultatet 0-1.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar