Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 2 jan, 2019

Hamad på väg att börja spela för Irak – ordnat irakiskt pass

Jiloan Hamad har slutfört allt pappersarbete och fått irakiskt pass, för att kunna representera Iraks landslag. Irakisk media har publicerat en bild där yttermittfältaren syns posera med ett irakiskt pass i handen.

Hamad har bestämt sig – byter landslag

Jiloan Hamad, med rötter från kurdiska delen av Irak, har genom åren flera gånger fått förfrågan från Irak om att spela för nationen. Redan år 2010 försökte Iraks dåvarande förbundskapten Wolfgang Sidka att få med honom, men Hamad har valt att avvakta i förhoppning om att bli uttagen till Sveriges landslag.

Efter att ha gjort en bra januariturné 2018 följt av en fantastisk allsvensk vår var Jiloan Hamad ett av namnen som diskuterades i uttagningen till VM-truppen, men han nådde inte dit. I den nu pågående generationsväxlingen har sedan spelare som Kristoffer Peterson, Kristoffer Olsson, Robin Quaison, Ken Sema och Sam Larsson istället fått chansen, och Hamad har nog så sakteliga börjat förlika sig med att det troligen aldrig blir något tävlingsspel för det svenska A-landslaget.

Nu har Jiloan Hamad istället ordnat irakiskt pass för att kunna representera Iraks landslag. Irak förbereder sig för tillfället inför Asiatiska mästerskapen i Förenade Arabemiraten, som startar 5 januari. Att vara med redan då är dock inte aktuellt.

– Jag önskar att jag redan vore i landslagstruppen till Asiatiska mästerskapen, men jag har inte haft tid att ordna pass tidigare med tanke på att den svenska säsongen varit i slutfasen, säger Jiloan Hamad enligt sajten Iraqi Professional Players.

Hamad önskar även Irak lycka till i Förenade Arabemiraten, och säger att han ska göra sitt yttersta för att hjälpa nationen att kvalificera sig till VM 2022. Lyckas Irak med det blir det nationens andra VM-slutspel, då man även deltog år 1986.

Gör Ahmed Yasin sällskap i truppen

I Irak är en av nyckelspelarna sedan tidigare Ahmed Yasin, uppväxt i Örebro och som spelat för bland annat Örebro SK, AIK och BK Häcken. Även förre ÖFK-lagkaptenen Brwa Nouri har representerat Irak, men har nu pensionerat sig från landslagsspel. Rebin Asaad, född i Trollhättan och med förflutet i Halmstads BK och Hammarby IF, blev uttagen vid ett tillfälle 2017 men spelade aldrig någon landskamp. Dessutom har Rewan Amin, som visserligen inte är svensk men som har spelat i Sverige sedan 2017 (Dalkurd och Östersund) ordnat pass och blir även han tillgänglig till VM-kvalet.

Jiloan Hamad har gjort 54 ungdomslandskamper för Sverige, och 8 A-landskamper. Ingen av A-landskamperna har varit någon tävlingslandskamp, och då är det enligt FIFA:s regler fritt fram – om man bär på fler nationaliteter – att byta landslag.

Hamads kontrakt med Hammarby gick ut vid årsskiftet, och förutom nytt landslag kan vi även få se spelaren i ett nytt klubblag snart.

Bildkredit till Rolandhino1

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar