Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 27 aug, 2019

Hamad om att spela för Irak: ”Blandar inte politik med fotboll”

Jiloan Hamad pratar om huruvida hans kurdiska bakgrund är ett hinder gällande att spela för Irak, om ryktet att hans pappa är emot beslutet och om varför han inte spelat för Irak tidigare.

För ett knappt år sedan skaffade Jiloan Hamad irakiskt pass, för att kunna representera Iraks landslag. Efter att ha missat den svenska VM-truppen 2018 och kommit upp i en ganska hög ålder förstod han att det troligen inte skulle bli några tävlingslandskamper för Sverige, och beslutade att byta landslag till Irak, där hans båda föräldrar är födda.

– Jag ska spela för Irak. Jag tog beslutet förra året, i december. Jag tror att det är rätt beslut för mig och en bra utmaning så jag är väldigt glad över att spela för Irak, säger Jiloan Hamad i en intevju som idag publicerades på youtube-kanalen Iraq Fun.

Jiloan Hamads familj är från Ṟaniye, vilket är en kurdisk del av Irak. I Irak har det florerat ett rykte om att Jiloan Hamads far på grund av deras kurdiska rötter är emot Jiloans beslut att representera Irak. Det är dock någonting som huvudpersonen avfärdar direkt.

Stämmer det att din pappa inte accepterar ditt beslut om att spela för Irak?

– Nej, det är inte sant alls. Jag hörde det ryktet för kanske en vecka sedan, att det var någon journalist eller någon som pratade i TV som sa att min pappa sagt vissa saker men inget av det är sant. Min pappa skulle aldrig säga något sånt och han stöttar mig alltid. Oavsett vilket beslut jag tar är han alltid glad för mig, och han kommer bara att vara stolt över att jag representerar Irak.

”Förut ville jag helst spela för Sverige – men saker har ändrats”

I Irak finns det även de som är negativt inställda mot att Hamad haft Irak som ett slags andrahandsval. Irak har i många år försökt få Hamad att spela för nationen, men han har sagt nej då han satsade på att spela för Sverige. Man menar alltså att Hamad nu ”nöjt sig” med Irak, då han insett att han inte kommer att platsa i det svenska landslaget.

Hamad själv slår inte ned påståendet helt men resonerar lite annorlunda och menar att saker och ting har förändrats, samtidigt som han påpekar att han fortfarande är i en bra ålder med sina bästa år framför sig.

– Historian är väldigt enkel. Jag växte upp i Sverige – jag var två år när jag kom till Sverige. Jag spelade för U17, U19, jag var till och med lagkapten för U21 – jag spelade nästan 30 matcher för Sveriges U21 och sedan blev det naturligt att jag kom till (det svenska) A-landslaget och gjorde åtta matcher där. Så när Irak ringde – jag tror första gången var 2010 eller 2011 – funderade jag såklart över det för jag känner till kraften i Iraks landslag, jag har följt landslaget i en väldigt lång tid. Men det var anledningen till att jag inte spelade för Irak tidigare.

– Vissa människor säger kanske att ”han ville inte, han sade nej till Irak”, men det var inte så enkelt, du vet. Jag var i en väldigt tuff situation och behövde ta ett beslut, så vid den tiden kände jag att Sverige var där jag skulle spela. Men saker har ändrats och jag är fortfarande ung, jag är fortfarande 28 och har mina bästa år framför mig. Det är inte som att jag är 35 och säger ”jag vill spela för Irak nu”. Jag är fortfarande hungrig och jag tror att det här är rätt steg för mig nu, att representera Irak.


”För mig handlar det om att visa att vi kan vara tillsammans, att lägga all politik åt sidan”

I intervjun får Hamad ännu en fråga om sin bakgrund, i detta fall huruvida hans kurdiska bakgrund varit en bidragande faktor till att han inte spelat för Irak tidigare.

Har din kurdiska bakgrund bidragit till att du inte velat spela för Irak tidigare?

– Nej, absolut inte. Absolut inte. Jag är en väldigt öppen kille, jag blandar inte politik med fotboll. Folk vet att jag är kurd men jag är också stolt om jag representerar Irak. Och om du tittar på historien har det alltid varit kurdiska spelare som spelat för Irak, så för mig handlar det om att visa att vi kan vara tillsammans, att lägga all politik åt sidan. Vi har levt tillsammans i många, många år och fotboll kan ibland ena människor också. Så för mig är det inga problem, när jag reser tillbaka till Irak och när jag är där mina föräldrar är från, Ṟaniye, är folk alltid glada: ”Åh, ska du spela för Iraks landslag?”. Så det är någonting som alla är stolta över oavsett om du är kurd från Irak eller irakier – vi är som ett och så tänker min familj också. Jag vet att Hawar (Mulla Mohammed, som gjorde över 100 landskamper för Irak) också spelade för Iraks landslag och jag kommer ihåg att varje gång jag reste till Ṟaniye – där vi båda kommer ifrån – var människor alltid så stolta över att han spelade för Iraks landslag. Så jag är inte den första och förhoppningsvis inte den sista.

Kommer du att vara med och spela VM-kval för Irak?

– Jag hoppas det. Såklart har Irak utvecklats och med den nye tränaren ser jag framsteg och målet är såklart att nå VM. Så jag ska givetvis göra mitt bästa, jag spelar i Kroatien nu, jag är i bra form, jag fokuserar mycket på min karriär nu. Och som sagt, jag är i en bra ålder att hjälpa Iraks landslag. Jag är inte 35, jag är fortfarande 28 och hungrig. Så om jag kommer är mitt mål givetvis att hjälpa laget och göra vad jag gör bäst – att spela bra fotboll och försöka bidra med min erfarenhet också. Vi har en del unga killar i landslaget så jag tror att vi alla kan hjälpa varann och naturligtvis är mitt huvudmål att hjälpa laget att nå VM.

Irak spelar VM-kval borta mot Bahrain den 5 september. Truppen till matchen tas ut senare denna vecka, och det återstår att se om Hamad är med. Allt pappersarbete med pass, registrering och liknande är hur som helst gjort, och Hamad är tillgänglig för uttagning.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar