Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 13 sep, 2018

Golden Boy-vinnarna – så gick det sedan

Matthis de Ligt blev framför Trent Alexander-Arnold och Justin Kluivert 2018 års Golden Boy, utmärkelsen till världens bäste spelare under 21 år. Men att vara bäst som ung betyder inte att man blir bäst på riktigt. Här är vår lista över de tidigare vinnarna av priset, och vart deras karriärer tagit vägen sedan.

2003: Rafael van der Vaart, Ajax (NED), mittfältare

Rafael van der Vaart är för oss svenskar bland annat känd för att ha bråkat med Zlatan Ibrahimovic. Bråkat nådde sin kulmen när van der Vaart anklagade Zlatan för att ha skadat honom med vilja i en landskamp, vilket Zlatan hävdade vara oriktigt. ”Om du anklagar mig igen kommer jag att bryta båda dina ben, och den gången kommer det att vara med meningen”, lade svensken till för säkerhets skull.
Även om van der Vaart inte klickade med Zlatan, har han haft en framgångsrik karriär som tagit honom till spel i klubbar som Hamburger SV, Real Madrid och Tottenham. Efter att ha harvat runt i Danmark under karriärens sista år (Midtjylland 2016-2018 och Esbjerg 2018) lade holländaren skorna på hyllan. Numera har han sadlat om till att bli professionell dartspelare.
Under sin fotbollskarriär spelade han även över 109 landskamper och gjorde 25 mål. Den senaste spelade han 2013.

2004: Wayne Rooney, Everton och Manchester United (ENG), anfallare

Wayne Rooney lämnade Everton för Manchester United samma år som han vann Golden Boy-priset, närmare bestämt sommaren 2004. Han kunde faktiskt även ha gått till Newcastle, som var en toppklubb på den här tiden, men Everton föredrog Uniteds bud, då de erbjöd högre transfersumma. För priset 25,6 miljoner pund blev Wayne Rooney den dittills dyraste tonåringen någonsin.
Rooney hade en fantastisk karriär i United, och är klubbens bäste målskytt någonsin med sina 253 mål i alla tävlingar. Sommaren 2017 återvände han till klubben där allt började, Everton. Han blev klubbens bästa målskytt 2017-18 med 10 mål, men lämnade ändå för DC United i MLS efter säsongen.
Efter ett och ett halvt år i MLS fick Rooney nog, och sedan januari 2020 spelar han i Derby County, Championship.

2005: Lionel Messi, Barcelona (ARG), anfallare

Av många ansedd som världens genom tiderna bäste spelare. Prisskåpet är stort och innehåller bland annat 10 La Liga-titlar, 4 Champions League-titlar och 6 Ballon d’Or. Med Argentina har Messi ”bara” vunnit U20-VM 2005 och OS 2008, och han väntar fortfarande på att ta sin första stora landslagstitel.

  • Streama La Liga

2006: Cesc Fábregas, Arsenal (SPA), mittfältare

Cesc Fábregas lämnade Barcelonas ungdomsakademi för att gå till Arsenal redan som 16-åring, och blev sedan en del av Arsenals väldigt unga och lovande lag, med spelare som Samir Nasri, Abou Diaby, Alex Song och Theo Walcott i ungefär samma ålder.
2011 lämnade han Arsenal för en återkomst till Barcelona, och tillhörde sedan ”Blaugrana” i tre år. Därefter var det dags för en ny flytt till England, men denna gång till Chelsea. Efter att ha varit en viktig spelare hos Chelsea under början av sin tid i klubben, fick han skadeproblem och tappade sin plats i startelvan. I januari 2019 skrev han på för Monaco.

2007: Sergio Agüero, Atlético Madrid (ARG), anfallare

Lämnade Atlético Madrid för Manchester City sommaren 2011. Har vunnit fyra Premier League-titlar och även varit väldigt framgångsrik individuellt sett, med en skytteligatitel säsongen 2014-15. Kom trea i Premier Leagues skytteliga 2017-18 med 21 mål, och fyra 2018-19 med 21 mål igen.

2008: Anderson, Manchester United (BRA), mittfältare

Andersons karriär sköt aldrig i höjden på det sätt han hoppats på. Hans första tid i Manchester United (dit han kom från FC Porto år 2007) var bra, men han lyckades inte bli någon riktigt tongivande spelare i klubben. En stor anledning till detta var de många skador han ådrog sig, vilka gjorde att han hade svårt att få kontinuitet i sina prestationer.
David Moyes ankomst som manager 2013, var början på slutet för brassen. Anderson lånades ut till Fiorentina, och såldes sedermera till den brasilianska klubben Internacional. Idag tillhör 30-årigen Adana Demirspor i turkiska andraligan.

2009: Alexandre Pato, AC Milan (BRA), anfallare

Alexandre Pato lämnade Internacional för spel i Milan redan som 18-åring 2008, och trots sin ringa ålder blev han genast en viktig spelare i laget. Han inledde med att göra mål i sin debut, och fortsatte sedan på den utstakade vägen. En bländande snabbhet kombinerad med mycket god bollkontroll gjorde honom väldigt svårstoppad för försvararna. Vad som istället stoppade honom och hans karriär från att blomstra var skador. Under Patos fem år i Milan blev han skadad vid 14 olika tillfällen, och missade som en konsekvens av detta totalt 69 (!) matcher.
2013 lämnade Pato Italien för spel i brasilianska Corinthians. Därefter har han bland annat haft kortare sejourer i Chelsea och i Villarreal, men utan att sätta något avtryck. Sedan slutet av mars 2019 tillhör Pato São Paulo.

2010: Mario Balotelli, Inter och Manchester City (ITA), anfallare

Mario Balotelli hade – och har fortfarande – alla kvaliteter en anfallare kan tänkas behöva. Styrka, teknik, fart och ett dödligt skott. Det som tycks ha varit Balotellis svaghet genom åren är det mentala. Istället för att lägga all fokus på att förvalta sin talang, har han kastat dartpilar på ungdomsspelare och skjutit fyrverkerier i sitt eget badrum.
Mario Balotelli lämnade i januari 2013 Manchester City för sin favoritklubb som barn – Milan, där han inledde starkt men sedan tappade i prestationer. Sommaren 2014 skrev han på för Liverpool, där han misslyckades totalt och gick efter bara ett år tillbaka till Milan på lån. Nytt misslyckande.
2016 skrev Balotelli på för franska Nice, dit han gick på fri transfer. Jamie Carragher twittrade ”Balotelli gratis är fortfarande ett överpris för Nice”. Balotelli svarade med att skriva ”Jamie Carragher – dålig spelare, duktig hatare” och föjde sedan upp med att tysta Carragher rejält med sina prestationer. Hans karriär tog äntligen fart igen, och lyckades göra 33 mål på 61 matcher för Nice innan han såldes till Marseille.
Men Mario Balotelli vore inte Mario Balotelli om han inte bjöd på något litet snedsteg mitt i all succé. I mitten av september 2018 – det vill säga i inledningen av säsongen – vägde Balotelli 100 kg (15 kg över hans idealvikt) och var inte riktigt i toppform.
– Han visste att han var avstängd i de tre första omgångarna i Ligue 1 så efter semestern kom han inte tillbaka i bra form, har en person inom Nices organisation berättat.
De tre första omgångarna i Ligue 1 var avklarade redan 25 augusti, så Balotelli låg onekligen lite efter i sin jakt på idealvikten 85 kilo.

2011: Mario Götze, Dortmund (TYS), mittfältare

Mario Götze lämnade Dortmund för rivalen Bayern München 2013, i en affär värd 37 miljoner euro, vilket gjorde honom till den dittills dyraste tyska spelaren någonsin. Ett år senare avgjorde Götze VM-finalen mot Argentina, med matchens enda mål.
Även om Götze inledde bra i Bayern, hade han svårt att ta en nyckelroll i laget, och 2016 återvände han till Dortmund. Väl tillbaka i Dortmund fick Götze sin första säsong förstörd av en metabolisk sjukdom, som kan orsaka trötthet och viktökning. Efter ett svagt 2017-18 spelade Götze sin bästa fotboll på länge säsongen 2018-19, då han stod för 7 mål och 7 assist i Bundesliga.

2012: Isco, Málaga (SPA), mittfältare

Isco lämnade Málaga för Real Madrid ett år efter att ha blivit ”Golden Boy”. Efter perioder av mindre speltid under Iscos första tid i klubben, lyfte han med Zinedine Zidane som tränare. Isco var länge en given startspelare, och startade bland annat de tre Champions League-finalerna Real Madrid vann mellan 2016 och 2018. Säsongen som nyss tog slut, 2018-19, blev dock Iscos – och hela Real Madrids – svagaste på länge.

2013: Paul Pogba, Juventus (FRA), mittfältare

Återvände 2016 till Manchester United, som han lämnade 2013, för 105 miljoner euro. Med det blev han den dittills dyraste spelaren någonsin. Han gjort det okej i klubben, men fansen förväntar sig mer. Har ryktats om att han inte fungerade bra ihop med klubbens föregående tränare José Mourinho, men kan nu vara på väg att få kaptensbindeln under Ole Gunnar Solskjær. Kaptensbindeln ska vara ett sätt att få Pogba att stanna i klubben, då Real Madrid är och rycker i fransmannen.

2014: Raheem Sterling, Liverpool (ENG), mittfältare

Lämnade Liverpool för konkurrenten Manchester City sommaren 2015. Har sedan dess bland annat vunnit två Premier League-titlar.
Under de två första säsongerna Sterling spelade i Manchester City gjorde han sex respektive sju mål i Premier League. Den tredje säsongen blev det 18 ligamål och dessutom 11 assist, och den fjärde 17 mål och 10 assist.

2015: Anthony Martial, Monaco och Manchester United (FRA), anfallare

Anthony Martial köptes till Manchester United sommaren 2015 för 54 miljoner pund, och blev då den dyraste tonåringen någonsin. Gjorde 17 mål – alla tävlingar inkluderat – under sin första säsong i klubben, men har sedan dess åkt in och ut ur lagets startelva de senaste åren. Ryktades bort under sommaren 2018, men är kvar i United än.

2016: Renato Sanches, Benfica och Bayern München (POR), mittfältare

Som 18-åring tog Renato Sanches plats på Portugals mittfält i EM 2016, och startade i finalen som Portugal vann. Senare samma sommar skrev han på för Bayern München.
Därefter har Sanches stagnerat i sin utveckling, eller kanske till och med backat. Under sin första säsong i Bayern München startade han endast sex ligamatcher, och gjorde inte en enda poäng. Säsongen därpå lånades han ut till Swansea City, där han också hade svårt att ta en plats i startelvan. Tillbaka i Bayern skickade han blev det inte mycket speltid 2018-19 (17 matcher varav 4 från start. 1 mål och 1 assist), och sommaren 2019 skrev han på för Lille.
Efter att ha startat EM-finalen 2016 var han inte ens en del av VM-truppen 2018.

2017: Kylian Mbappé, Monaco och PSG (FRA), anfallare

Några månader innan Kylian Mbappé fick priset som Golden Boy lämnade han Monaco för PSG och då blev världens näst dyraste övergång genom tiderna. Sedan han vann priset i oktober 2017 har han hunnit ta en given plats i Frankrikes startelva, och var en av de absolut viktigaste pjäserna när nationen tog VM-guld 2018. Följde upp succén med en enastående säsong 2018-19, med 32 ligamål på 28 matcher.

2018: Matthijs de Ligt, Ajax (NED), försvarare

Symbolen för det nya, unga Ajax. Mittbacken – den förste försvararen att vinna priset – är blott 19 år gammal men ändå lagkapten för det Ajax som chockade fotbollsvärlden och var någon minut ifrån att gå till final i Champions League.
Ryktades starkt till såväl Bayern München som FC Barcelona under sommaren 2019, men det blev Juventus som lyckades fånga hans underskrift.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar