Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 5 nov, 2018

Ett oturligt år för Julen Lopetegui

Det har varit ett jobbigt år för Julen Lopetegui, som har fått möta många motgångar.

Det började i våras. Lopetegui hade förhandlat med Real Madrids ledning om att ersätta Zinedine Zidanes bortgång som tränare för Real Madrid, utan att den spanska landslagsledningen hade fått medverka i processen. Ovetandes som den spanska ledningen var om processen, slog det dem som en chock, och inte minst, som en besvikelse. Den spanska ledningen kände sig förrådda av Lopetegui. En dag kommer Lopetegui glad till fotbollsträningen, blir kallad in på ett möte, och får reda på dödsbeslutet – du är sparkad. Detta förvånade hela världen. Den spanska ledningen gjorde detta på grund av ”tillitsskäl”, och då undrar man ju huruvida Julen Lopetegui ens var förpliktad att dela med sig detta. Vad som angår den spanska ledningen stannar väl i det spanska landslaget? Tydligen inte.

Lopetegui hade förhandlat med Real Madrid någonstans under våren och beslutet om att han blev Real Madrids nya tränare annonserades några dagar innan VM-premiären. Luis Rubiales, den spanska ledningens president, menar att de fick reda på det fem minuter innan det offentliggjordes, vilket Rubiales menar att det är ett sätt man inte beter sig på. Rubalies uttryckte sig enligt följande:

”Det finns sätt man ska bete sig på… Julen har jobbat på ett fantastiskt sätt med laget, men vi kan inte acceptera hur han har agerat i det här fallet”

Trots den hårda smällen, åkte Lopetegui hem gråtandes och sade på presskonferensen hos Real Madrid att han ändå kommer att följa Spanien i VM, precis som vilken annan spansk supporter skulle göra.

Två månader senare blev det en ny start med nya möjligheter för Lopetegui. När saker äntligen börjar falla på plats smög sig Real Madrid-förlusterna sakta in på säsongen. Det började bra, med många vunna i La Liga, och även en 3-0 vinst mot Roma i Champions League. Men sedan började allt deklinera, då Real Madrid förlorade match på match. Sedan kom dagen då det var dags för el clasico, som Real Madrid förlorade med 5–1. Under den senare delen av matchen sitter Lopetegui helt försjunken, med en hopplös blick och ett livlöst ansikte bland avbytarbänkarna. Vid den stunden var det droppen för Real Madrids ledning. Lopetegui tog på sig ansvaret, gick ut på presskonferensen efter matchen med att säga att allt var hans fel. Två dagar efter matchen tog ledningen beslutet att avvisa Lopetegui.

Sådant händer, och man har inget annat val än att gå vidare. Julen Lopetegui tar sig nu tid för att låta tiden läka såren. Personligen tycker jag att den spanska ledningen rigoröst tog beslutet som var grundat på en djup relationell nivå, vilket är ett alltför partiskt agerande. Det i sig, kan ha gett upphov till varför det gick som det gick för Julen Lopetegui i Real Madrid. Men vem vet.

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar