Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 4 sep, 2017

Discgolf i Sverige – Växande sport

Runt om i Sverige så ploppar discgolfsbanor som svampar. Det är ingen hemlighet att sporten discgolf växer sig allt större.

I Sverige har vi turen att ha en natur som är perfekt för discgolf. Optimala förhållande är nämligen på större fält med träd, eller i skogen. Vilket vi har gott om i den svenska naturen.

Utveckligen för discgolf i Sverige är under pående fas. Många svenskar har nu fått upp intresset för discgolf, vilket kan innebära en ny generation med profesionella discgolfspelare.

discgolf i sverige

Vad är discgolf?

Discgolf är en sport som går ut på att spela ett flertal hål (likt vanlig golf). Istället för klubba och boll som används i vanlig golf så använder man sig här av en frisbee.

Det finns en rad likheter med vanlig golf, och i stort sett är det samma sport, men med olika redskap.

Det börjar med ett utslag, eller utkast. Målet som du ska komma i, eller så nära som möjligt är en korg. Denna discgolfskorg skiljer sig från ett golfhål. Istället för ett hål i marken, så är målet att kasta frisbeen i en korg tillverkad av metall och kedjor.

Discgolf är en sport som kräver mycket teknik, och att man har koll på sin omgivning. Det är vanligt att det finns stor hinder på en discgolfsbana i form av träd eller vatten.

Självklart så gäller det att få din frisbee i discgolfskorgen på så få kast som det är möjligt.

Vinnaren är den som till slut lyckas gå en hel bana på minst kast.

Du kan spela med egentligen vilken typ av frisbee som helst, men du rekommenderas att köpa en discgolfs-frisbee. Denna typ av frisbee är helt anpassad efter att kasta långt, eller med en större precision.

Discgolf kan i många fall även kallas för frisbeegolf i Sverige.

  • Läs om världens konstigaste sporter

paul mcbeth proffs i frisbeegolf

Svenskar som spelar discgolf

Allra flest människor som spelar i Sverige gör det på en hobbynivå. Det innebär att det finns många som gärna utövar discgolf, men inte är registrerade i en klubb.

Sporten passar för många olika åldrar då den fysiska aktiviteten är ganska låg. Därför brukar man kunna se många blandade åldrar på de discgolfsbanor som finns i Sverige.

Vi ser idag inget stopp på utveckligen av discgolf, utan tror att allt fler svenskar kommer intressera sig av sporten inom kort.

Sedan att den första discgolfsbanan hade premiär i Sverige (1979), så har det kommit massor av andra banor.

Anledningen till varför så många svenskar börjat intressera sig för sporten kan vara av följande anledningar:

  • Billigt att utöva
  • Enkelkt & lagom motionsätt
  • Naturnära sport

Proffs i discgolf

Det finns idag flera stora spelare inom discgolfen. Dessa spelare spelar i stora tuneringar som anordnas. Till ecmepl så finns kända tourer eller majors som man kan spela i.

Den största proffesionella spelaren inom discgolf räknas Paul McBeth. Det är en av alla pionjärer inom discgolfen. Denna spelaren har idag ett eget discgolfsmärke, samt utbildningsvideor för nya spelare.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1232 Artiklar