Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 12 jan, 2018

Bayer Leverkusen – Bayern München: Inför, startelvor och odds

Det är fredag, och de första av helgens ligamatcher drar igång. Bundesliga rivstartar med ett toppmöte direkt.

Veckans reservbetonade cupmatcher är förbi, och nu är vi tillbaka i allvaret när ligaspelet fortsätter. I västra Tyskland finner vi en riktig stormatch, där Bayer Leverkusen välkomnar Bayern München till BayArena.

Bayer Leverkusen har gått starkt under första halvan av säsongen, och ligger på en fjärdeplats i Bundesliga. Seger ikväll skulle innebära att man – åtminstone tillfälligt – avancerar upp till andraplatsen.

Värt att notera är att Leverkusen inte förlorat en match sedan i september, och har i och med detta en svit på 14 matcher utan förlust.

Bayern München har inte så dålig form de heller. Sedan bortaförlusten mot Borussia Mönchengladbach i november, har laget sex raka vinster. Bayern leder Bundesliga på 41 poäng, elva poäng före Schalke 04 på andraplatsen.

Förväntad startelva, Bayer Leverkusen

Leno
Tah – Bender – Retsos
Bender – Kohr – Aránguiz – Wendell
Brandt – Volland – Bailey

Vladen Yurchenko är Bayer Leverkusens enda skadebekymmer ikväll.

Förväntad startelva, Bayern München

Ulreich
Kimmich – Boateng – Süle – Alaba
Martínez – Vidal
Robben – Müller – Ribéry
Wagner

Manuel Neuer hålls fortfarande borta från spel på grund av sin brutna fot, och målvakten har inte gjort någon match sedan i september. Enligt prognosen är Neuer tillbaka i början av mars.
Mittfältaren Thiago Alcántara är långtidsskadad även han, och förväntas inte vara tillbaka i spel förrän om några veckor.
Även mittbacken Mats Hummels är skadad, samtidigt som anfallaren Robert Lewandowski är småskadad och med stor sannolikhet missar matchen.

Senaste 5 matcher, Bayer Leverkusen: Dortmund, H, 1-1. VfB Stuttgart, B, 2-0. Werder Bremen, H, 1-0. Hannover 96, B, 4-4. Borussia Mönchengladbach (DFB Pokal), B, 1-0.

Senaste 5 matcher, Bayern München: Paris Saint-Germain (CL), H, 3-1. Eintracht Frankfurt, B, 1-0. FC Köln, H, 1-0. Stuttgart, B, 1-0. Dortmund (DFB Pokal), H, 2-1.

Speltips och odds

Bayer Leverkusen inledde säsongen med att förlora tre av sina fyra första Bundesliga-matcher, men står därefter inte noterad för en enda förlust. Klubben har med andra ord en ruskigt bra form bakom sig, vilket ger självförtroende och en tro på att man kan rubba Bayern München.

Bayern München har en fin formkurva de med, med sex raka segrar. De fyra senaste av dessa har dock varit med uddamålet, och Bayern känns inte riktigt lika vassa som tidigare under säsongen. Dessutom har man stora skadeproblem, och i kvällens match saknas en viktig spelare i varje lagdel i form av Neuer, Hummels, Thiago och Lewandowski.

Bayer Leverkusen har fördel av hemmaplan, och trots att laget är underdogs tror vi att man kan ställa till med problem för serieettan ikväll. Vi tippar slutresultatet 1-1.

Odds 1-1: 3.80, Bet365
Odds X: 7.50, Bet365

Avsparkstid: 20:30

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar