Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 26 apr, 2019

Ajax uppvisade gott exempel på ungdomlighet

Den sextonde april år 2019 slog Ajax ut legendariska Juventus ur Champions League. Hela världen chockades över att ett så ungt och oerfaret lag som Ajax kunde åstadkomma detta.

Ungdomlighet förknippas med något bra i vårt samhälle. Den unga betraktas som snabbare, kvickare och framförallt uthålligare. Men den unge saknar erfarenhet, vilket är också en viktig ingrediens i dagens fotboll. Ajax klarade sig ändå. Matchen var fylld av uppoffrande glidtacklingar, en eggande press och en fantastisk laganda hos Ajax. Ronaldo fick knappt andas.

Trots att Ajax inte är så erfarna visade de att det går att opponera sig mot giganter och löpa in i ytor som medförde en hög risk. Framfusiga Ajax utmanade inte enbart Juventus, men också fotbollens fysik och dess lagar genom att ta höga risker som i sin tur kunde få katastrofala konsekvenser. Dagens fotboll på högsta nivå utmärks av att man väljer det säkra före det osäkra, det är ett kännetecken. Så är det bara. En av dessa farliga risker som visade på oerfarenhet var att Ajax mittfält ställde sig som en linje långt ifrån backlinjen, vilket i sin tur skapade ett stort glapp mellan backlinje och mittfält. Hade Juventus märkt detta, kunde Ronaldo spelat rollen som falsk nia, och bygga upp därifrån. Istället smög Ronaldo bakom backlinjen och väntade på ett godtyckligt läge.

Ajax har återkommande i säsongen visat sig kapabla att leka med de andra i sin egen liga Eredivisie. Trots att Champions League är svårare hade Ajax inga problem med att implementera sin taktiska ide som sedan gav resultat. Nu väntar Tottenham för Ajax, och om Ajax vinner den matchen har de skrivit ytterligare historia.

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar