Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 25 jul, 2019

Uppgifter: Efter provspelet – ÖSK erbjuder Yaser Kasim kontrakt

Den irakiske, landslagsmeriterade mittfältaren Yaser Kasim har provtränat med Örebro i en vecka, och enligt irakiska uppgifter har klubben nu beslutat att erbjuda spelaren ett kontrakt.

Erbjuds kontrakt året ut – option på två ytterligare år

För en vecka sedan valde Örebro SK, efter tips från klubbens tidigare spelare Ahmed Yasins bror (som även är Kasims agent), att ta in Yaser Kasim på provspel. Kasim har varit klubblös sedan i januari 2019, då han lämnade Northampton Town.

Enligt den irakiska sajten iq-pro.net har Kasim, 28, imponerat så pass att Örebro nu beslutat att erbjuda spelaren ett kontrakt året ut, med option på förlängning med ytterligare två år.

Iq-pro.net är en av Iraks största sajter när det kommer till fotboll, och har omkring 2 miljoner följare på sociala medier. De var bland annat först med att avslöja att Jiloan Hamad skaffat irakiskt pass för att kunna byta landslag.

Tillhörde Tottenhams ungdomslag

Yaser Kasim är född i Irak men flyttade som 7-åring till England. Han spelade inte för någon klubb förrän han var 15 år gammal, då han inledde karriären i Fulhams ungdomslag. Efter bara några månader där fick Tottenham upp ögonen för honom, och värvade över honom till sin akademi. Där gjorde han absolut inte bort sig bland spelare som Harry Kane, Andros Townsend och Ryan Mason.

Det blev dock aldrig något Premier League-spel för ”den irakiske Andrea Pirlo”, som faktiskt erbjöds ett A-lagskontrakt hos Tottenham men kände att han skulle ha svårt att få speltid. Vid 19 års ålder beslutade han istället att skriva på för det dåvarande League 1-laget Brighton & Hove. Efter bara en match för deras färger men ett par lånesejourer blev Swindon Town – också League 1 – nästa klubbadress, där han gjorde så pass bra ifrån sig att Swansea City försökte värva honom.

Övergången till Swansea, flytten till Premier League, var nära men föll i sista stund. Det ledde till en oerhörd besvikelse och något av en personlig krasch för Kasim, som inte tacklade frustrationen på rätt sätt.

Yaser Kasim uppges därefter ha dykit upp på träningarna hos Swindon lite när han ville, och hävdade att han var skadad trots att läkarna inte kunde hitta någonting. Han kom ur form och lyckades inte ta plats som en av tre överåriga spelare i Iraks OS-trupp 2016 – någonting som nästan sett självklart ut bara månader tidigare. Flera gånger under den här perioden vägrade han dessutom att spela för A-landslaget, och år 2017 valde han att pensionera sig därifrån för att bara några samlingar senare ta tillbaka sitt beslut.

Det har dock bara blivit en landskamp sedan dess, och inte många klubblagsmatcher heller. Senast Kasim klev ut på fotbollsplan för en tävlingsmatch var i maj 2018.

”Duktig med bollen och goda ledaregenskaper”

Matchformen är inte där, men att det är en kvalitativ spelare Örebro verkar få in kan inte ifrågasättas. Meritlistan, med 100 matcher i League One och 19 landskamper, talar för sig själv. Trots att han inte är i form har alltså huvudtränaren Axel Kjäll och tränarstaben imponerats tillräckligt mycket att de valt att erbjuda Kasim ett kontrakt, vilket som sagt sträcker sig året ut med option på två års förlängning.

För ett par dagar sedan sade Kjäll följande till Nerikes Allehanda:

– Man kan säga att det jag såg på video och attraherades av har han också visat på planen. Han är duktig med bollen och ger sina medspelare tid. Något man inte kan se på video är hans förmåga att kommunicera på planen, hans ledaregenskaper och hans personlighet. Det har varit viktiga bitar för att kunna göra en så korrekt bedömning som möjligt. De bitarna har också varit positiva.

Örebro SK ligger på 11:e plats i Allsvenskan, med 6 poäng till godo ner till både kval- och nedflyttningsplats.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar