Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 27 feb, 2017

Publiksnitt i Allsvenskan – 13:e bästa ligan i Europa!

I Sverige är det mycket populärt att besöka större fotbollsmatcher som spelas under säsongen i Allsvenskan. Om vi jämför Sverige tillsammans med andra länder, så ser vi en stor skillnad. Det är att den publik som finns i Allsvenskan flera gånger är större och bättre än ligor som anses bjuda på bättre fotboll och högre spelarlöner.

Att intresset ökar för Allsvenskan är inte bara kul för våra svenska klubbar rent ekonomisk. Det är även bra för hela ligan. Till exempel så lockar en stor publik flera spelare till ligan som inte bara vill uppleva en maffig spelarlön, utan även spela för supportrar som älskar laget.

De senaste åren så har publiksnittet i Allsvenskan gått upp, och vi svenskar blir allt mer duktiga på att följa hur det går för våra lag i Allsvenskan.

Allsvenskans publiksiffror

Om vi då tar vår inhemska och svenska liga, och jämför med andra ligor ute i Europa och världen, så ser vi att Allsvenskan håller mycket hög nivå. Vi spöar kanske inte de allra flesta ligorna när det kommer till spelarkompetens och talang. Däremot spöar vi flera andra ligor när det kommer till hjärta för sporten och fotbollsklubben.

Nedan har vi valt att ta med några av de publiksiffror som finns ute i Europa, och lägg gärna märke till om hur fint Sverige placerar sig i listan över bästa publiksnittet för ligor.

1. Bundesliga (Tyskland): 42 919
2. Premier League (England): 36 098
3. Liga BBVA (Spanien): 27 973
4. Serie A (Italien): 22 422
5. Ligue 1 (Frankrike): 20 713
6. Eredivisie (Holland): 19 219
7. 2.Bundesliga (Tyskland, andradivision): 18 651
8. Championship (England, andradivision): 17 384
9. Pro League (Belgien): 11 959
10. Premjer-Liga (Ryssland): 11 169
11. Super League (Schweiz): 10 710
12. Primeira Liga (Portugal): 10 535
13. Allsvenskan (Sverige): 9 967
14. Premiership (Skottland): 9 601
15. Ekstraklasa (Polen): 8 793
16. Süper Lig (Turkiet): 8 656
17. Liga Adelante (Spanien, andradivision): 7 501
18. Championship (Skottland, andradivision): 7 495
19. Ligat-ha Al (Israel): 7 365
20. Superligaen (Danmark): 7 213
21. League One (England, tredjedivision): 7 069

Som du säkert ser i vår lista så rankar sig Allsvenskan gansa högt till förhållande till vilken ranking som ligan just nu ligger på. Enligt den rankning som FIFA ligger bakom så finns just nu Allsvenskan på en 21:e plats. Vilket innebär att det verkligen är publiken som gör fotbollen i Sverige så fantastisk som den är.

Fördelar med mycket fans..

Att ha mycket supportrar och publik på sina matcher är självklart bra. Inte minst för att spelarna ska känna ett stöd på hemmaplan, för att sedan kunna ta sig an sina motståndare på ett bra sätt.

Det är inte bara spelarpresentationerna som kan höjas i takt med att publiksnittet i Allsvenskan stiger. Även för fotbollsklubbarna är det bra. De drar in mer intäkter som i sin tur leder till att de kan satsa pengar på annat som kan gynna klubben. Det kan vara spelarköp, arenabebyggelse eller andra positiva saker.

Det publiksnitt som finns i Allsvenskan idag är även ett bra sätt för att locka större spelare att spela i Sverige. Det har varit trögt att få tillbaka svenska stjärnor, eller köpa in utländska proffs. En förutsättning för att denna trend ska vända är att allt fler människor börjar att se Allsvenskan live på arenorna.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar