Norske experten: ”Högmo är en av de mest korrupta inom norsk fotboll”

I Sverige är Per-Mathias Högmo ett uppskattat namn, framförallt för sin tid i Djurgården. I hemlandet Norge är tongångarna annorlunda. Norske experten Glenn Aksdal ger här sin syn på Högmo, och tar fram stora motorsågen.

När Per-Mathias Högmo kom in i Djurgården tidigt på säsongen 2013 tog han över ett lag i total kris. ”Blåränderna” låg sist i Allsvenskan med bara fyra inspelade poäng på åtta matcher, och lagets tränare Magnus Pehrsson hade precis hoppat av på grund av huliganhot.

När Högmo sedan rott säsongen i hamn slutade man på en 7:e plats, och efter den makalösa upphämtningen blev den gemytlige norsken givetvis en väldigt populär figur på Östermalm. En tränarinsats som dessutom gav honom förbundskaptensjobbet för Norge.

Men efter att ha gjort tre år som norsk förbundskapten, blev Högmos nästa jobb av en annan, klart lägre dignitet. Fredrikstads FK, i norska andraligan. Efter två år i Fredrikstad, 2017 och 2018, dröjde det nästan tre år innan han fick ett tränarjobb igen, i BK Häcken. Så, vad är det som hållit klubbarna borta?

Ljugit i CV:t

Vi frågade Eliteserien-experten Glenn Akdsal, sportjournalist på norska Fotballkanalen, om vad han har att säga om Per-Mathias Högmo. Då fick vi ord och inga visor:

– Högmo är helt förfärlig. Han har ett riktigt dåligt namn i Norge. Kanske att han har ett lite bättre namn i Sverige efter hans insats i Djurgården.

– Han är en skitsnackare. Pratar mycket, men bara genom att slänga ur sig en massa fina ord utan substans. Han har också ljugit i CV:t sitt, om att han har en doktorsexamen som han inte har. Dessutom är han troligtvis en av de mest korrupta inom norsk fotboll. Jag har riktigt svårt att gilla honom.

Högmo har flera gånger antytt att han har en doktorsexamen i prestationskultur, vilket är något som fotbollsmagasinet Josimar grävt i. Efter en hel del research och en vägran från Högmo om att visa vad han skrivit i sitt CV pekar precis allt på att den där doktorsexamen inte existerar.

Fifflandet med CV:t, och lite andra småsaker, är de stora orsakerna till att Högmo gått från att ha det finaste jobbet man kan ha inom norsk fotboll till att behöva söka sig till andraligan eller utanför landet.

– Det är tydligt att inga större klubbar i Norge vill ha särskilt mycket med honom att göra, hans bullshit har blivit avslöjat där. Efter jobbet i Fredrikstad har han bara haft lite olika, vaga roller inom NFF (det norska fotbollsförbundet) eftersom han har kontakter där.

– Utöver hans CV finns det många fall där han småfuskat, bland annat genom att ge nära vänner platser på tränarkurser, och genom att göra en massor av onödiga resor på NFF:s bekostnad.

Vad de än säger om Högmo i Norge har han gjort det bra så här långt med BK Häcken, och lett laget till segrar i sina två första matcher som ansvarig. På söndag 18 juli spelar Häcken mot IFK Norrköping.

Relaterade artiklar

Fem stjärnor som kan lämna Allsvenskan i sommar
Fem stjärnor som kan lämna Allsvenskan i sommar
Vilka toppspelare kan lämna Allsvenskan i sommar? Vi går igenom situationen hos fem av Allsvenskans största stjärnor! …
News icon 13 juli, 2021
Author icon Emil Sandberg
Från ”Dead Man Walking” till odödlig – Billborn kan inte sparkas nu
Från ”Dead Man Walking” till odödlig – Billborn kan inte sparkas nu
Hammarby har vunnit Svenska Cupen för första gången i klubbens historia. Att sparka tränaren som tagit dem till titeln vore ett våghalsigt drag.
News icon 1 juni, 2021
Author icon Emil Sandberg
Uppgifter: Henrik Larsson nära BK Häcken
Uppgifter: Henrik Larsson nära BK Häcken
Enligt uppgifter till Sportal är Henrik Larsson nära att ta över som ny huvudtränare för BK Häcken.
News icon 20 maj, 2021
Author icon Emil Sandberg