Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 16 jul, 2021

Norske experten: ”Högmo är en av de mest korrupta inom norsk fotboll”

Högmo kritiserad

I Sverige är Per-Mathias Högmo ett uppskattat namn, framförallt för sin tid i Djurgården. I hemlandet Norge är tongångarna annorlunda. Norske experten Glenn Aksdal ger här sin syn på Högmo, och tar fram stora motorsågen.

När Per-Mathias Högmo kom in i Djurgården tidigt på säsongen 2013 tog han över ett lag i total kris. ”Blåränderna” låg sist i Allsvenskan med bara fyra inspelade poäng på åtta matcher, och lagets tränare Magnus Pehrsson hade precis hoppat av på grund av huliganhot.

När Högmo sedan rott säsongen i hamn slutade man på en sjundeplats, och efter den makalösa upphämtningen blev den gemytlige norsken givetvis en väldigt populär figur på Östermalm. Tränarinsatsen gav honom dessutom förbundskaptensjobbet för Norge.

Men efter att ha gjort tre år som norsk förbundskapten blev Högmos nästa jobb av en annan, klart lägre, dignitet. Fredrikstads FK, i norska andraligan. Efter två år i Fredrikstad, 2017 och 2018, dröjde det nästan tre år innan han fick ett tränarjobb igen, i BK Häcken. Så, vad är det som hållit klubbarna borta?

Ljugit i CV:t

Vi frågade Eliteserien-experten Glenn Akdsal, sportjournalist på norska Fotballkanalen, om vad han har att säga om Per-Mathias Högmo. Då fick vi ord och inga visor:

– Högmo är helt förfärlig. Han har ett riktigt dåligt namn i Norge. Kanske att han har ett lite bättre namn i Sverige efter hans insats i Djurgården.

– Han är en skitsnackare. Pratar mycket, men bara genom att slänga ur sig en massa fina ord utan substans. Han har också ljugit i CV:t sitt, om att han har en doktorsexamen som han inte har. Dessutom är han troligtvis en av de mest korrupta inom norsk fotboll. Jag har riktigt svårt att gilla honom.

Högmo har flera gånger antytt att han har en doktorsexamen i prestationskultur, vilket är något som fotbollsmagasinet Josimar grävt i. Efter en hel del research från magasinet, och en vägran från Högmo om att visa vad han skrivit i sitt CV, pekar det mesta på att den där doktorsexamen inte existerar.

Fifflandet med CV:t, och lite annat mindre fusk, är de stora orsakerna till att Högmo gått från att ha det finaste jobbet man kan ha inom norsk fotboll till att behöva söka sig till andraligan eller utanför landet.

– Det är tydligt att inga större klubbar i Norge vill ha särskilt mycket med honom att göra, då hans bullshit har blivit avslöjat där. Efter jobbet i Fredrikstad har han bara haft lite olika, vaga roller inom NFF (det norska fotbollsförbundet) eftersom han har kontakter där.

– Utöver hans CV finns det många fall där han småfuskat, bland annat genom att ge nära vänner platser på tränarkurser, och genom att göra en massor av onödiga resor på NFF:s bekostnad.

Vad de än säger om Högmo i Norge har han gjort det bra så här långt med BK Häcken, och lett laget till segrar i sina två första matcher som ansvarig. På söndag 18 juli spelar Häcken mot IFK Norrköping.

Relaterade artiklar

ahmed qasem byter till irak
allsvenskan
Elfsborgs mittfältare Ahmed Qasem har kontaktas av Iraks fotbollsförbund samt förbundskapten Jesús Casas. Enligt uppgifter har han bestämt sig för att byta till Iraks landslag.
02 december, 2023
allsvenskan
Titta på Malmö - Elfsborg stream eller via TV. Hitta sida som visar matchen eller TV som kommer sända finalen av Allsvenskan 2023.
10 november, 2023
aik dif stream tv
allsvenskan
Se hur ni kan live streama AIK - Djurgården, när lagen möts i Allsvenskan på söndag eftermiddag den 24 september.
07 september, 2023

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar