Norske experten: ”Högmo är en av de mest korrupta inom norsk fotboll”

Högmo kritiserad

I Sverige är Per-Mathias Högmo ett uppskattat namn, framförallt för sin tid i Djurgården. I hemlandet Norge är tongångarna annorlunda. Norske experten Glenn Aksdal ger här sin syn på Högmo, och tar fram stora motorsågen.

När Per-Mathias Högmo kom in i Djurgården tidigt på säsongen 2013 tog han över ett lag i total kris. ”Blåränderna” låg sist i Allsvenskan med bara fyra inspelade poäng på åtta matcher, och lagets tränare Magnus Pehrsson hade precis hoppat av på grund av huliganhot.

När Högmo sedan rott säsongen i hamn slutade man på en sjundeplats, och efter den makalösa upphämtningen blev den gemytlige norsken givetvis en väldigt populär figur på Östermalm. Tränarinsatsen gav honom dessutom förbundskaptensjobbet för Norge.

Men efter att ha gjort tre år som norsk förbundskapten blev Högmos nästa jobb av en annan, klart lägre, dignitet. Fredrikstads FK, i norska andraligan. Efter två år i Fredrikstad, 2017 och 2018, dröjde det nästan tre år innan han fick ett tränarjobb igen, i BK Häcken. Så, vad är det som hållit klubbarna borta?

Ljugit i CV:t

Vi frågade Eliteserien-experten Glenn Akdsal, sportjournalist på norska Fotballkanalen, om vad han har att säga om Per-Mathias Högmo. Då fick vi ord och inga visor:

– Högmo är helt förfärlig. Han har ett riktigt dåligt namn i Norge. Kanske att han har ett lite bättre namn i Sverige efter hans insats i Djurgården.

– Han är en skitsnackare. Pratar mycket, men bara genom att slänga ur sig en massa fina ord utan substans. Han har också ljugit i CV:t sitt, om att han har en doktorsexamen som han inte har. Dessutom är han troligtvis en av de mest korrupta inom norsk fotboll. Jag har riktigt svårt att gilla honom.

Högmo har flera gånger antytt att han har en doktorsexamen i prestationskultur, vilket är något som fotbollsmagasinet Josimar grävt i. Efter en hel del research från magasinet, och en vägran från Högmo om att visa vad han skrivit i sitt CV, pekar det mesta på att den där doktorsexamen inte existerar.

Fifflandet med CV:t, och lite annat mindre fusk, är de stora orsakerna till att Högmo gått från att ha det finaste jobbet man kan ha inom norsk fotboll till att behöva söka sig till andraligan eller utanför landet.

– Det är tydligt att inga större klubbar i Norge vill ha särskilt mycket med honom att göra, då hans bullshit har blivit avslöjat där. Efter jobbet i Fredrikstad har han bara haft lite olika, vaga roller inom NFF (det norska fotbollsförbundet) eftersom han har kontakter där.

– Utöver hans CV finns det många fall där han småfuskat, bland annat genom att ge nära vänner platser på tränarkurser, och genom att göra en massor av onödiga resor på NFF:s bekostnad.

Vad de än säger om Högmo i Norge har han gjort det bra så här långt med BK Häcken, och lett laget till segrar i sina två första matcher som ansvarig. På söndag 18 juli spelar Häcken mot IFK Norrköping.

Relaterade artiklar

Streama IFK Göteborg – BK Häcken (30/10): Live stream & TV
Streama IFK Göteborg - BK Häcken (30/10): Live stream & TV
Ska BK Häcken säkra sitt första SM-guld någonsin? Se hur ni gör för att live streama IFK Göteborg - Häcken! …
29 oktober, 2022 | Emil Sandberg
Helsingborgs anfallare Muhsin bekräftar: Väljer spel för Irak
Helsingborgs anfallare Muhsin bekräftar: Väljer spel för Irak
Amar Muhsin kunde välja mellan tre landslag. Nu har han gjort sitt val.
9 oktober, 2022 | Emil Sandberg
Streama Djurgården – Häcken (9/10): Live stream & TV
Streama Djurgården - Häcken (9/10): Live stream & TV
Hitta er live stream till Allsvenskans seriefinal mellan Djurgårdens IF och BK Häcken. Avspark 17:30 söndag 9 oktober! …
8 oktober, 2022 | Emil Sandberg