Gustaf Rauer photo
Gustaf Rauer

- 25 feb, 2020

Mitov Nilsson: ”Hade anbud från allsvenskan”

David Mitov Nilsson spelar nu i norska Sarpsborg.

Den 29-årige rutinerade allsvenske målvakten David Mitov Nilsson berättar om sin första tid i den norska klubben Sarpsborg, och tippar vem som vinner Allsvenskan 2020.

En av allsvenskans mest etablerade namn har bytt land och liga. Sedan i slutet av januari skrev den svenske målvakten David Mitov Nilsson på för norska Sarpsborg 08, ett erbjudande han inte kunde säga nej till. Efter många år i allsvenskan blev det nu dags för 29-åringen att testa på livet utomlands – ett liv han ser med nöje fram emot.

– Fotbollslivet känns bra, spelare, ledare och all personal är väldigt hjälpsamma och öppna i klubben. Dessutom har alla lätt för skratt så det är väldigt enkelt att komma in i laget, säger Mitov Nilsson till Sportal.

”En ny liga lockade”

Efter att ha varit starkt förankrad i Norrköping väntar ett nytt äventyr utrikes. Att anpassa sig till ett nytt land och en ny stad är inte alltid lätt för den som inte har spelat i andra ligor utanför Sverige innan. För 29-åringen verkar acklimatiseringen gå relativt enkelt och är positiv till vad framtiden kan inbringa, men också vad klubben kan prestera på planen.

– Jag har fått ett väldigt gott intryck av Sarpsborg. Det är en familjär klubb och proffsiga kring många bitar. I stort sett allt jag behöver och vill ha i en klubb finns där så jag är nöjd, säger han och fortsätter:

– Jag hade andra anbud från allsvenskan. Dock fick jag höra mycket positivt kring Sarpsborg från tidigare spelare. Klubben ville satsa och jag kände att en ny liga lockade.

Bytte toppstriden till bottenträsket

För att få en klarare bild om nuet måste vi backa bandet, till närmare bestämt förra säsongen. Under sommaren 2019 bytte Mitov Nilsson klubb från toppplacerade IFK Norrköping till nedflyttningshotade GIF Sundsvall, ett skifte i tron att få mer värdefull speltid. Han var en av spelarna som laget tog in i hopp om att klamra sig fast i allsvenskan, något som till slut inte gick att genomföra. Vid den tidpunkten befann sig laget i spillror och mycket var inte sig likt sedan deras succésäsong 2018. Vi frågade honom hur han ser på förra årets fall och klubbens framtida utmaningar.

– När jag kom låg Sundsvall näst sist så läget var självklart inte optimalt från början för egen del. Jag tyckte att kvalitén fanns i laget, men otur blandat med lite oskicklighet gjorde att vi tyvärr åkte ur. Vi hade allt i egna händer och borde ha vunnit de avslutande matcherna mot Helsingborgs IF och AFC Eskilstuna, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att Sundsvall tar sig upp igen. Det var ett jättefint gäng och jag kommer alltid minnas den tiden även om den blev kort.

Skadan satte tillfälligt stopp

Livet har sina upp och nedgångar, något som Mitov Nilsson har fått känna på i fotbollslivet. Det är en karriär som hitintills har kantats av skador och en tuff målvaktskonkurrens som uppstod parallellt. I och med fina prestationer från den unge IFK Norrköpingsmålvakten Isak Pettersson blev konkurrensen för hård för 29-åringen och tränare Jens Gustafsson valde att satsa på ungdomen i förstahand. Konkurrenssituationen blandat med en svår handskada gjorde att han aldrig fick tag i förstaspaden i klubben igen – ett händelseförlopp han inte grubblar särskilt mycket över nu i efterhand.

– Jag och ”Isak” (Pettersson) hade en riktigt bra miljö att jobba i. Vi båda ville stå så vi jobbade väldigt hårt och pushade varandra att bli bättre, men vi var alltid vänner utanför och kunde umgås. Det tror jag gjorde konkurrensen sund och ambitiös. Tanken var att jag skulle vara 1:a inför 2018, men när jag ådrog mig handskadan så missade jag hela våren, säger han och fortsätter:

– ”Isak” kom in och gjorde det fantastiskt. Jag var besviken på IFK (Norrköping) att jag aldrig fick chansen igen eftersom jag spelat i klubben så länge, men ”Isaks” prestationer talar för sig själv. Han är allsvenskans bästa målvakt just nu.

”Det lockade ännu mer” – detaljen som vägde över

I södra Norge hittar vi en liten stad med endast cirka 54 000 invånare, men med stora anknytningar till grannlandet i öst. I dagsläget kan man tveklöst kalla Sarpsborg 08 för en svenskklubb. Utöver målvakten är sedan tidigare mittfältaren Anton Salétros klar för klubben på lån och tränare Mikael Stahre basar över laget till denna säsong. Mitov Nilsson erkänner att den senare var en viktig bidragande faktor i valet av den norska klubben.

– Det känns väldigt bra med ”Micke”. Han är energifylld person som vill ha intensitet och det gillar jag. Att ”Micke” kom till Sarpsborg gjorde att det lockade ännu mer. Han känner mig som målvakt och vet då vad han får in. Just nu jobbar vi med grunderna i vårt spelsystem och att sätta spelidén, säger han.

För många svenskar är Sarpsborg mer känd för att vara en av Malmö FF:s konkurrenter som likt svenskarna hade en framgångsrik resa i Europa League föregående år, där stod norrmännen som motståndare i gruppspelet. Sarpsborg visade prov på en taktisk och solid defensiv fotboll med långa inkast in i motståndarnas straffområde och ett uppoffrande spel.

Sarpsborg 08 har tagit flera kliv de senaste åren, inte minst tack vare pengarna och erfarenheten från spel i Europa. Det är en klubb som har visat sig på den stora scenen redan och har krav på sig att ta sig ut igen så småningom.

– De (Sarpsborg) vill satsa uppåt igen och jag tycker truppen känns spännande. Sedan är det svårt och säga hur den (klubben) står i konkurrens med övriga Elitserien då jag har ingen koll alls på ligan. Min känsla är att vi kommer att hamna topp 5 i år.

Bästa allsvenska minne

Med hela 118 matcher för sin hemstad fick Mitov Nilsson till slut gå vidare i sin karriär och allsvenskan, åtminstone tills vidare. Nu står nya utmaningar på schemat för Norrköpingssonen i grannlandet Norge. Målvakten är en meriterad allsvensk spelare och har upplevt flera fina minnen genom åren i högstaligan, främst med moderklubben IFK Norrköping. En specifik stark händelse dyker tvivelaktigt upp i minnet för honom.

– Mitt bästa minne från allsvenskan är utan tvekan 2015 när vi vann SM-Guld med Norrköping. Vi hade ett jättefint lag och sammanhållningen var otrolig. Det glömmer jag aldrig, säger han.

Tippar Allsvenskan – tror på ”outsider” som vinnare

Islänske mittfältaren Gudmundur Thorarinsson, finske Simon Skrabb och anfallaren Kalle Holmberg lämnade precis som Mitov Nilsson IFK Norrköping efter den föregående säsongen. Nu jagar klubben ersättare till sina spelartapp för att vara redo till nästkommande säsong som drar igång måndagen den 6:e april. Då möter IFK Norrköping skåningarna Malmö FF hemma på Östgötaporten.

Likt SM-guldet 2015 tror målvakten att IFK Norrköping kommer att överträffa förväntningarna i år och göra en fin säsong, trots de spelartapp som klubben har fått. Med endast en blygsam femteplacering i allsvenskan 2019 i bakhuvudet är laget lite av en ”outsider” bakom de allra största såsom Hammarby IF och Malmö FF. Mitov Nilsson tror trots allt väldigt starkt på sin gamla klubb i allsvenskan 2020.

– Norrköping har fortfarande ett väldigt bra lag fast de har tappat flera startspelare. Även om det har varit en lite strulig försäsong med sjukdomar och turbulens runt klubben så tror jag alltid på Norrköping, man kan inte räkna bort dem. Därför tror jag på dem även som vinnare.

ahmed qasem byter till irak
allsvenskan
Elfsborgs mittfältare Ahmed Qasem har kontaktas av Iraks fotbollsförbund samt förbundskapten Jesús Casas. Enligt uppgifter har han bestämt sig för att byta till Iraks landslag.
24 december, 2023
allsvenskan
Titta på Malmö - Elfsborg stream eller via TV. Hitta sida som visar matchen eller TV som kommer sända finalen av Allsvenskan 2023.
24 november, 2023
aik dif stream tv
allsvenskan
Se hur ni kan live streama AIK - Djurgården, när lagen möts i Allsvenskan på söndag eftermiddag den 24 september.
24 september, 2023

Gustaf Rauer

128 Artiklar