Gustaf Rauer photo
Gustaf Rauer

- 2 dec, 2019

Inför Allsvenskan 2020: AIK

Inför säsongen, AIK (4:a):

Säsongen 2019 blev inte riktigt som förväntat efter att ha tagit ett efterlängtat guld säsongen innan och behöver nu rannsaka sig själv och sin organisation för att göra ett bättre år 2020. Med en åldersstigen trupp, och en satsning mot att komma till ett gruppspel i Europa i år, står nu Stockholmsklubben inför ett vägskäl hur de ska ta sig vidare i sin utveckling. AIK parkerade tillslut på en fjärdeplats efter en minst sagt spännande jakt om topplaceringar. Laget missar därmed Europaspel nästa år, om de nu inte vinner Svenska Cupen i vår förstås.

Om en ska gå efter de rykten som florerat de senaste veckorna ser AIK ut att gå mer efter budgetvärvningar i de lägre divisionerna och hitta fynd. Klubben har tidigare år haft bra koll på spelare som är baserade i Stockholmsområdet och verkar därav titta att ta in spelare till nästa år därifrån mer än att titta på att förstärka sin trupp med dyrare spelare runtom i landet eller utomlands.

  • Snackisen: En hel del anser att AIK har stannat av i utvecklingen efter det allsvenska guldet 2018 och behöver ett systemskifte. Framtiden för tränare Rikard Norling har varit en snackis de senaste månaderna, något som nu pekar på att han stannar åtminstone över nästa säsong.

Rykten ut:

Tarik Elyounoussi;

Kontraktet går ut vid årsskiftet och klubben förhandlar med spelaren om en fortsättning. Ryktats om intresse från sydkoreanska klubbar.

Enoch Kofi Adu;

Intresse från Kina har varit på tapeten och ryktats vilja flytta på sig till en klubb utomlands. Har kontrakt över nästa säsong.

Karol Mets;

Ryktades till turkiska Besiktas i somras men stannade kvar. Estländaren har kontrakt till och med 31 december 2021.

Rykten in:

Erick Otieno;

23-årig kenyansk vänsterback som spelar i Vasalunds IF i Division 1 Norra och spelade i Afrikanska Mästerskapen i somras. En snabb, vänsterfotad spelare som väntas, enligt FotbollDirekt, skriva på ett femårskontrakt för AIK under veckan.

Ibrahima Doumbia;

Ivoriansk vänsterfotad mittback som även han spelar för Vasalunds IF för närvarande. 21-åringen har gjort en fin säsong och provtränade med tjeckiska Slavia Prag för ett par veckor sedan och testas nu av AIK.

Anton Salétros;

Mittfältaren var utlånad till AIK under säsongen och ska nu utvärderas av den ryska klubben Rostov, klubben han tillhör för närvarande. 23-åringen har kontrakt till sommaren 2022, något som kan innebära att AIK får slanta upp några miljoner om de vill ha tillbaka honom permanent. Passar bra in i Norlings taktik, där han kan spela både som vänster wingback och som innermittfältare.

Potentiella/realistiska värvningar:

Alexander Milosevic;

Bröt sitt kontrakt med Nottingham Forest tidigare i höst efter att inte ens ha fått vara på bänken i deras matcher i engelska Championship sedan i somras. Med Joel Ekstrand ut behövs det förstärkas med en renodlad mittback för AIK att täcka upp truppens behov av positionen.

Sotirios Papagiannopoulos;

Moderklubben är AIK, men har aldrig gjort en seniormatch för klubben. Ryktades till klubben i somras men har sedan dess spelat mer kontinuerligt i hans danska klubb FC Köpenhamn.

David Batanero;

Ryktades till Stockholmsklubben i våras och ska ha varit nära att skriva på. Kontraktet med nedflyttade GIF Sundsvall går ut vid årsskiftet och spanjoren kan gå gratis.

Drömvärvning:

Mikael Lustig;

Skrev i somras på för belgiska KAA Gent dit han anslöt från en mångårig tjänst hos Celtic. Ryktades innan det att komma hem till Sverige och AIK men valde att fortsätta utomlands. En spelare som hade gjort klubben gott och hade passat väldigt bra i Norlings spelsystem där han både kan spela mittback samt höger wingback. 32-åringen har kontrakt i två och ett halvt år till och inte mycket talar för att han kommer att bryta sitt kontrakt i förtid.

Tips Allsvenskan 2020

AIK har börjat sitt transferfönster på bästa möjliga sätt, men än finns det kvar att göra för att konkurrera på allvar om förstaplatsen. I och med den fina värvningen av den ghananska mittfältaren Ebenezer Ofori har AIK börjat rusta för att vara med i toppen även om det behövs mer. Vi tror att Stockholmslaget kommer att förbättra sig aningen från föregående år och sluta på en tredjeplats, en placering bättre än 2019.

Tips Allsvenskan 2020
1.
2.
3. AIK
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

Gustaf Rauer

Gustaf Rauer is an old Sportal veteran, who wrote on the site already between 2013 and 2015. After a few years of absence, he was back in the autumn of 2018, and became a welcome new addition. Gustaf has a broad area of ​​knowledge and follows more or less all football. He has previously written for Norra Skåne and Fotbolliblekinge.In addition to writing for Sportal, Gustaf Rauer studies journalism at Lund University. He is also a big Football Manager enthusiast.

127 Artiklar