Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 17 okt, 2017

RB Leipzig – FC Porto: Inför matchen, förväntade startelvor och odds

I Grupp G av Champions League, mästerskapets på förhand jämnaste grupp, är det hög tid för Leipzig att ta sin första vinst. FC Porto å sin sida, siktar på att rå hem sin andra raka seger.

Detta är kvällens enda Champions League-match där en svensk väntas starta. Emil Forsberg gjorde RB Leipzigs första mål någonsin i Champions League – när laget spelade 1-1 mot Monaco i premiären – och ikväll måste han kliva fram om Leipzigs slutspelsdrömmar ska leva vidare.

Leipzig har följt upp fjolårssuccén, då man som nykomlingar kom på en tredjeplats i Bundesliga, med att fortsätta på samma visa som ifjol. I helgen bortabesegrade man Dortmund – trots att man vilade både Forsberg och målkungen Timo Werner – och man placerar sig på en tredjeplats i ligan. Även i sin grupp i Champions League ligger man på tredjeplats, vilket dock inte är lika tillfredsställande. Man inledde med att spela oavgjort mot Monaco, och förlorade därefter mot Beşiktaş.

Porto har inlett ligasäsongen strålande, och utöver den oavgjorda bortamatchen mot Sporting Lissabon i helgen, har man vunnit samtliga matcher. I Champions League har man bortaslagit Monaco, men åkt på smörj hemma mot gruppettan Beşiktaş.

Dessa två lag har aldrig tidigare spelat emot varandra, vilket inte är så konstigt med tanke på att Leipzig grundades så sent som 2009 och inte har deltagit i Europaspel förrän nu. Börjar man inte ta poäng snart, kan vistelsen bli kortvarig.

Trolig startelva för RB Leipzig:

Gulásci
Klostermann – Orban – Upamecano – Halstenberg
Demme – Keita
Forsberg – Bruma
Werner – Augustin

RB Leipzig har alla sina spelare tillgängliga.

Trolig startelva för Porto:

Casillas
Pereira – Marcano – Felipe – Telles
Pereira – Oliveira
Marega – Herrera – Brahimi
Aboubakar

Anfallaren Tiquinho Soares missar kvällens match på grund av skada.

RB Leipzig, senaste 5 matcherna: Augsburg, B, 0-1. Frankfurt, H, 2-1. Beşiktaş­, B, 0-2. Köln, B, 2-1. Dortmund, B, 3-2.

Porto, senaste 5 matcherna: Beşiktaş, H, 1-3. Rio Ave, B, 2-1. Portimonense, H, 5-2. Monaco, B, 3-0. Sporting Lissabon, B, 0-0.

Speltips och odds

En svårtippad match mellan två formstarka motståndare. Detta är Champions Leagues troligen jämnaste grupp sett till lagens kvaliteter, där Leipzig, Porto, Monaco och Beşiktaş alla får anses hålla ungefär samma nivå. RB Leipzig går in i matchen med ett dåligt tabelläge och en stor press på sig att vinna för att inte halka efter, och vi tror att de är redo för utmaningen. I helgen vilade de flera toppspelare men slog ändå Dortmund borta – ikväll tar de första Champions League-segern.

En oerhört betydelsefull match mellan två jämna lag, det kan bli tajt och vi tippar 1-0 till Leipzig, på Bet365.
Odds på 1: 2.20 på Bet365
Odds på 1-0: 8.00 på Bet365

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2499 Artiklar