Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 11 jan, 2018

Jansson: ”Billborn var förstaalternativet”

Stefan Billborn presenterades igår som ny huvudtränare i Hammarby. Efter spekulationer om att Billborn varit en nödlösning för klubben, går nu Jesper Jansson ut och avfärdar det snacket.

Igår kallade Hammarby IF till presskonferens. Det var dags att presentera en ny tränare, som skulle ersätta sparkade Jakob Michelsen.

På sin jakt efter sin nya huvudtränare intervjuade Hammarby bland annat Olof Mellberg och Alexander Axén, men Mellberg ska inte ha varit intresserad av uppdraget, och Axén tackade nej till Hammarby på grund av sin AIK-tatuering. Det är åtminstone vad han tidigare sagt att han skulle göra, om Hammarby erbjöd honom jobbet.
– Det är klart att man diskar en hel del lag när man har den här, sade Alexander Axén i augusti 2017. Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg, det är inte att tänka på. Det är nej. Det går inte. För respekt till dem så går det inte. För dels är det ett självmål, då måste jag vinna alla matcher och då tycker alla att det ska han göra med det här laget och de här spelarna och så… Jag har inget att vinna på det, nästan bara något att förlora på det, sade Axén.

Det blev alltså istället Stefan Billborn som anställdes, som tidigare var assisterande tränare under Jakob Michelsen. Många tyckare hävdar att det är en nödlösning, en tillfällig lösning, en tränare man tar in i brist på annat. Hammarbys sportchef Jesper Jansson går nu ut och förnekar dessa uppgifter.
– Vi har inte gått bet på någon, säger Jesper Jansson. Vi har haft andra namn på listan som vi värderat på liknande sätt som Stefan.

Men det är ingen som har nobbat?
– Nej, det har jag inga kommentarer till. Efter en sista sållning har Stefan varit en av tre. Egentligen hela tiden har vi känt att vi velat lyssna av och känna av med Stefan, för han har hela tiden varit förstaalternativet.

”Har aldrig drivits av att bli huvudtränare”

Stefan Billborn har jobbat med fotboll på heltid i över 20 år, och har bland annat varit tränare för Brommapojkarnas 13-16-åringar i många år. Då var det klubben som ”tvingade” Billborn att flytta upp och ta över juniorerna, och därefter tryckte Brommapojkarna på för att Billborn skulle ta över A-laget.

Efter ett år med Brommapojkarnas A-lag, 2014, blev han ungdomstränare i Hammarby, och därefter assisterande tränare till Michelsen ifjol. Någon egen drivkraft efter att stå längst fram som huvudtränare har Stefan Billborn aldrig haft.
– Nej, det har jag aldrig haft, säger Billborn. Jag gillar att jobba med fotboll, att hålla på med utveckling av spelare och att driva processer. Jag har hållit på med fotboll i 30 år nästan, i över 20 år på heltid. Men jag har aldrig haft den, det är ganska vanligt att man har den ambitionen. Det var snarare så att jag backade bandet hela tiden och ville göra det bättre och bättre. Sedan i Brommapojkarna så, den organisationen sköt fram mig, säger Stefan Billborn.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar