Roma - Lazio: Speltips, odds & inför matchen

Lördagens andra stora huvudstadsderby håller plats i Rom. Roma tar emot Lazio.

Landslagsuppehållet är slut, och klubblagsfotbollen drar återigen igång i helgen. Två veckor har vi fått klara oss utan dessa matcher, men denna gång var det kanske inte lika jobbigt som vanligt, nu när Sverige säkrat VM-avancemanget?

När vi vänder blickarna mot Serie A:s matcher i helgen är det svårt att inte fastna för derbyt med start 18:00 på lördagen. Roma tar emot Lazio på Stadio Olimpico, och vi vågar nästan påstå att matchen är hetare än på länge!

Både Roma och Lazio har gått som tåget denna säsong, och att lagen inte ligger högre upp än femma respektive fyra beror på årets otroligt jämna och starka topp i Serie A. Lazio står på resultatraden 9-1-1 och Romas motsvarighet är 9-0-2.

Det skiljer alltså bara en poäng mellan lagen, och vi har med andra ord ett oerhört hett och laddat Romderby att vänta. Det enda som fattas är Francesco Totti i laguppställningen…

Men nu ska vi inte drömma för mycket! Totti lär med all säkerhet ta plats på läktaren istället, och här har ni lördagens troliga startelvor:

Förväntad startelva, Roma

Alisson
Florenzi – Fazio – Manolas – Kolarov
Strootman – De Rossi – Pellegrini
Perotti – Džeko – El Shaarawy

Rick Karsdorp är korsbandsskadad och missar matchen.
Radja Nainggolan åkte på en skada under landslagssamlingen med Belgien. Är inte helt avskriven från spel, men lär inte starta mot Lazio.

Förväntad startelva, Lazio

Strakosha
Bastos – de Vrij – Radu
Marušić – Lucas Leiva – Parolo – Lulić
L. Alberto – Milinković-Savić
Immobile

Felipe Anderson har varit skadad och inte spelat någonting den här säsongen. Nu tränar han för fullt och kan bli aktuell som inhoppare mot Roma.
Ciro Immobile har spelat på halvfart på sistone, då han varit småskadad under de senaste matcherna. Trots sin fysiska status spelade han båda playoff-matcherna mot Sverige, och Simone Inzaghi har nu vilat sin anfallare från veckans träningar för att han ska kunna spela i derbyt.

Roma, senaste 5 matcher: Torino, B, 1-0. Crotone, H, 1-0. Bologna, H, 1-0. Chelsea (CL), H, 3-0. Fiorentina, B, 4-2.

Lazio, senaste 5 matcher: Nice (EL), B, 3-1. Cagliari, H, 3-0. Bologna, B, 2-1. Benevento, B, 5-1. Nice (EL), H, 1-0

Speltips och odds

Efter ett stundande landslagsuppehåll är det alltid svårt att tippa, och knappast blir det lättare av att det är utgången av ett derby – matcher kända för att leva sitt eget liv – vi ska bedöma.

Både Roma och Lazio har inlett säsongen oerhört starkt. Roma har som redan nämnt resultatraden 9-0-2, och Lazio har resultatraden 9-1-1.

Om vi tittar på lagens form kan vi se att Lazio har vunnit sina nio (!) senaste matcher – ett fantastiskt facit. Roma är dock inte mycket sämre; man har för närvarande fem raka segrar. Det oavgjorda resultatet dessförinnan kom dessutom mot Chelsea på bortaplan.

Båda lagen har så pass jämbördig form att det är svårt att dra några slutsatser. Vi riktar istället blickarna mot lagens inbördes möten. Under de fyra senaste Serie A-säsongerna har Roma och Lazio mött varandra åtta gånger. 5 gånger har Roma vunnit, 2 gånger har matchen slutat oavgjort och endast vid 1 tillfälle har Lazio vunnit.

Trots att Lazio radat upp segrar på löpande band tror vi att derbyt tillhör Roma. Att Lazios anfallsstjärna Immobile – som leder seriens skytteliga – inte är på topp fysiskt är något som dessutom talar emot Lazio. Vi tippar slutresultatet 2-1.

Odds 2-1: 2.18, Unibet
Odds 1: 9.00, Bet365

Avsparkstid: 18:00