Speltips & odds: Irak - Iran 14/11

Det asiatiska VM-kvalet fortsätter, här med en laddad rivalmatch mellan Irak och Iran.

Trolig laguppställning, Irak

Hameed
Natiq Naji – Mhawi – Al-Qafaje – Adnan
Attwan – Resan
Humam – Abdul-Zahra – Bayesh
”Mimi”

Trolig laguppställning, Iran

Beiranvand
Rezaeian – Hosseini – Kanaani – Mohammadi
Mohebi – Ebrahimi – Ansarifard – Haji Safi
Azmoun – Taremi

Irak med en bra generation – men håller förbundskaptenen?

Efter att Bahrain inlett VM-kvalet överraskande starkt genom att ha spelat oavgjort mot Irak och till och med vunnit mot Iran, blir matchen mellan Irak och Iran ännu viktigare än den varit annars. Endast nationen som vinner gruppen avancerar från detta steg av kvalificeringen, medan tvåan spelar playoff för att gå vidare till nästa kvalrunda.

I dagens Irak ser vi vad som troligen är den bästa generationen sedan guldet i Asiatiska Mästerskapen 2007, med spelare som Ali Adnan, Humam Tariq och enorma framtidslöftet Mohanad Ali. Stor kvalitet finns även hos de offensiva mittfältarna Ahmed Yasin och Justin Meram, men de är inte med i truppen. Båda två är petade ur landslaget som bestraffning då de tackade nej till en tidigare samling.

Förbundskapten Srečko Katanec har dessvärre inte lyckats få ut särskilt mycket av truppen. Han tog över för ett drygt år sedan men vi har ännu inte fått se någon vidare utveckling på spelet, och Katanec var nyligen på vippen att få sparken. Men han är kvar än.

Ur ett svenskt perspektiv kan det vara intressant att Jiloan Hamad blev uttagen i septembersamlingen, och gjorde då sin debut i irakiska landslaget med ett 30 minuter långt inhopp mot Kambodja. Uppenbarligen imponerade inte Hamad tillräckligt, för han är inte uttagen i truppen till nuvarande samling. Däremot är tidigare Ljungskile-, Dalkurds-, Eskilstuna- och Syrianskaförsvararen Rebin Sulaka uttagen.

Iran är ett av de asiatiska länder som tagit allra störst kliv under de senaste åren. De har haft stor nytta av att ha haft Carlos Queiroz – med erfarenhet som assisterande åt Ferguson i Manchester United och som huvudtränare i Real Madrid – som förbundskapten i många år. Talangen fanns redan i Iran, och tack vare kontinuiteten med en tränare med erfarenhet från den allra högsta nivån har man byggt upp en bra organisation och skolat sina spelare taktiskt.

Under Queiroz gick Iran bland annat till VM 2014 och VM 2018, där man stod för bra prestationer i båda mästerskapen men ändå inte lyckades avancera från gruppspelet.

Queiroz avgick efter Asiatiska Mästerskapen i januari 2019, och förbundet valde att fortsätta på det europeiska spåret genom att anställa belgaren Marc Wilmots. Han är inte heller något dåligt namn, utan har varit förbundskapten både för Belgien och Elfenbenskusten under de senaste åren.

Pos Team Pld W D L GF GA GD Pts
1 Irak 3 2 1 0 7 1 +6 7
2 Bahrain 3 2 1 0 3 1 +2 7
3 Iran 3 2 0 1 16 1 +15 6
4 Hongkong 3 0 1 2 1 5 -4 1
5 Kambodja 4 0 1 3 1 20 -19 1

Laget på plats 1 går vidare till nästa gruppspel i kvalet. Laget på plats 2 måste först passera ett playoff.

Även Sverige spelar kvalmatcher i dagarna, men till EM. Här kan ni läsa om hur ni gör för att streama Rumänien – Sverige 15/11.

Speltips & odds

På grund av oroligheterna och protesterna i Irak har FIFA beslutat att lägga den här matchen i Jordanien. Detsamma gäller kvalmatchen mot Bahrain nästa tisdag.

Därmed blir hemmaplansfördelen inte vad den borde, även om vi kan vänta oss fler irakier än iranier på plats på King Abdullah II Stadium.

Varken Irak eller Iran har övertygat på oss under inledningen av kvalet, men måste vi välja faller vårt spel på Iran. De har varit den mer framgångsrika nationen av dessa två under senare år, och är pressade att ta ett bra resultat efter chockförlusten mot Bahrain.

Vi spelar den raka 2:an till 1.95 gånger insatsen på Bet365.

  • Tips: Iran vinner
  • Odds: 1.95 på Bet365 (odds hämtat 14:15 11/11)
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]