Speltips & odds i finalen av Champions Hockey League

Ikväll väntar CHL-finalen mellan Växjö Lakers och JYP Jyväskylä. Här ger vi er vårt speltips inför matchen.

Säsongen 2014/15 lanserades Champions Hockey League, inspirerad av fotbollens Champions League.

Tre finaler har spelats sedan turneringes start, och vid samtliga tre tillfällen har ett svenskt lag stått som mästare. 2014/15 fick vi se en helsvensk final, då Luleå besegrade Frölunda. De två åren därefter har Frölunda spelat final, och besegrat finska Oulun Kärpät följt av tjeckiska HC Sparta Praha.

I år får vi återigen se ett svenskt lag i final, men ett nytt sådant. Växjö Lakers vann semifinalen mot Liberec, och får nu ta sig an finska JYP Jyväskylä i en nordisk uppgörelse.

Växjö mponerade i semifinalen

När Växjö Lakers spelade semifinal mot Liberec, spelade man 1-1 i bortamatchen och vann sedan med hela 6-1 hemma. Efter matchen kritiserades Liberec av experter, som var förvånade över att vi får se ett så pass svagt lag i en semifinal. Experterna menade att CHL-turneringen håller låg nivå.

Växjös sportchef och vd Henrik Evertsson ger dock inte mycket för den kritiken.

– Jag tycker inte att det är så stor kvalitetsskillnad. Vi gör, om inte den bästa matchen, så kanske den näst bästa matchen för säsongen. Du kunde ha ställt vilket lag som helst på andra sidan och vi hade vunnit med samma marginal. Så jag tycker inte att det stämmer.

Hemmafördel för Växjö Lakers

Ska vi tolka Henrik Evertssons ord så är Växjö inne i en mycket god form. Och resultaten säger knappast emot; matchen innan utklassningen av Liberec besegrade man Malmö Redhawks med 4-0. På Växjös senaste nio SHL-matcher har man vunnit hela åtta. Den enda förlusten kom på straffläggning, mot Djurgården.

6-1-vinsten mot Liberec, kontra 1-1 borta mot samma lag, visar även att Växjö är mycket hemmastarka. Därför är nog laget glada över att finalen ikväll spelas hemma på Vida Arena. Biljetterna är dessutom slutsålda, så hemmastödet kommer att väga tungt.

Tittar vi istället på JYP Jyväskyläs form kan vi se att laget har tre förluster på sina sju senaste ligamatcher. Samtliga av dessa tre förluster har dessutom kommit på bortaplan.

Växjö Lakers har bättre formkurva än JYP Jyväskylä. Växjö är även ett starkt hemmalag, som ikväll får spela på hemmaplan mot ett svagt bortalag. Dessutom anser vi att Växjös trupp är aningen starkare än JYP Jyväskyläs.

Vi spelar att Växjö Lakers vinner under ordinarie tid, till 1.72 gånger pengarna. Oddset finner vi på Unibet.

Odds, 1 (ordinarie tid): 1.72, Unibet

Matchstart: 18:45, tisdag

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]