Fiorentina - Juventus: Inför, startelvor & speltips

Serie A är tillbaka på lördag, och detta med en stormatch direkt. Fiorentina tar emot Juventus i ett laddat rivalmöte på Stadio Artemio Franchi.

FIORENTINA X JUVENTUS Spela nu
5.00 3.80

1.66

Spela nu

Trolig startelva, Fiorentina

Dragowski

Lirola – Milenkovic – Pezzella – Dalberg

Castrovilli – Badelj – Pulgar

F. Chiesa – K.P. Boateng – Sottil

Trolig startelva, Juventus

Szczesny

Danilo – De Ligt – Bonucci – A. Sandro

Khedira – Pjanic – Rabiot

D. Costa – Higuaín – C. Ronaldo

Derby mellan lag från olika städer

Efter att landslagsspel tvingat de europeiska ligorna till uppehåll är den veckoliga ligafotbollen tillbaka i helgen. I Italien skäms vi bort med flertalet riktigt spännande matcher, och den allra första är kanske också den allra bästa.

Trots att Florens och Turin inte ens ligger nära varandra, har matcherna mellan Fiorentina och Juventus länge kallats för derbyn. Rivaliteten härstammar alltså inte från geografi, och inte heller från politiska skiljaktigheter som till exempel El Clásico eller från en långvarig konkurrenssituation som mellan Liverpool och Manchester United.

Historiskt har Juventus alltid varit en av Europas största klubbar, och därför är det naturligt att de lockar till sig fans även utanför Turin. Människor från italienska städer med mindre framgångsrika fotbollsklubbar har tappat supportrar till Juventus, vilket är någonting som givetvis de mindre klubbarna blir trötta på.

I renässansstaden Florens har man dock i alla år varit trogen sitt Fiorentina, och istället växte ett agg mot Juventus särskilt efter avgörandet av Serie A år 1982. Fiorentina och Juventus slogs om scudetton, och allt skulle avgöras i den sista omgången. När Juventus vann mot Catanzaro med 1-0 efter att ha tilldömts en straff samtidigt som Catanzaro nekades en, vann de ligatiteln och Fiorentinas nyckelspelare Giancarlo Antognoni fastslog att ”de har stulit titeln”. Fansen till ”La Viola” myntade snart uttrycket ”bättre att vara tvåa än tjuvar”.

Därefter skedde en liknande kontrovers när lagen möttes i UEFA-cupfinalen 1990, och relationen klubbarna emellan blev knappast bättre när Juventus köpte Fiorentinas världsstjärna Roberto Baggio strax därpå.

Juventus med full pott – Fiorentina lottlösa

Två omgångar in på den nya Serie A-säsongen står Juventus på full pott, medan Fiorentina inte tagit en enda poäng. Juventus har stått för två uddamålssegrar, en bekväm mot Parma och en allt annat än bekväm mot Napoli.

Fiorentina har följt upp den svaga fjolårssäsongen med en svag öppning av den nuvarande. Napoli och Genoa har båda varit för svåra, och Juventus lär knappast bli en enklare utmaning.

Juventus Federico Bernardeschi kan vänta sig en tuff eftermiddag, om han får speltid. Yttermittfältaren lämnade just Fiorentina för Juventus förrförra sommaren, vilket inte direkt uppskattades av de lila supportrarna. I hans första återkomst till Artemio Franchi tystade han publiken med ett vackert frisparksmål.

Intressant blir även att se hur mycket Fiorentinas spännande nyförvärv Kevin-Prince Boateng och Franck Ribéry får spela. Vincenzo Montella sa efter träningsmatchen mot Perguia att ”Ribéry spelade en träningsmatch som om den vore en Champions League-match – han kommer att vara en fantastisk förebild”.

Fiorentina – Juventus: Speltips & odds

Juventus brukar göra jobbet i dessa matcher. Man har slagit Fiorentina fyra gånger i rad, och vi tror att den sviten förlängs här då Fiorentina knappast ser ut att vara i bra form.

Vi spelar den raka 2:an till 1.66 gånger insatsen på Bet365.

  • Tips: Juventus vinner
  • Odds: 1.66, Bet365

Streama Fiorentina – Juventus

Om du bestämt dig för att streama Fiorentina – Juventus är vårt råd att du går in på Bet365. Där kan du se alla matcher från Serie A, så länge du skapar ett konto och gör en insättning på minst 50 kronor.