Italien - Sverige: Bäst speltips & odds (13/11)

Det blev en svensk seger på Friends, men hur slutar kvällens match? Vi ger er vårt bästa speltips.

De 49 193 som tog sig till Friends Arena i fredags fick se en fantastisk uppvisning av vårt svenska landslag. Sverige gjorde en jätteinsats mot en av fotbollens stormakter Italien, och segern var utan tvekan välförtjänt.

Sverige inledde piggt och var det bättre laget i första halvlek, och i paus var resultatet 0-0. Efter halvtidsvilan var Italien spelförande, men Sverige täppte till bra och den enda gången italienarna kom till någon riktig farlighet var när Matteo Darmian träffade stolpen. Istället såg Jakob Johansson till att ordna svensk seger.

Ikväll har Italien allt att förlora, och Sverige allt att vinna. Vi kan börja med att dra förutsättningarna inför matchen:

  • Oavgjort eller svensk seger -> Sverige går till VM
  • Italiensk seger med 1-0 -> Förlängning
  • Italiensk uddamålsseger som inte är 1-0 -> Sverige går till VM
  • Italiensk seger med mer än ett mål -> Italien går till VM

Ett svenskt mål innebär med andra ord att Italien måste göra hela tre, vilket ger vårt målglada landslag rätt goda förutsättningar inför matchen. Italien har nämligen inte gjort mer än ett mål i en match sedan den 11:e juni – sex matcher bakåt. Det är även ett spel på Sverige som vi riktar våra blickar mot ikväll; Vi tänker lägga våra slantar på svenskt avancemang.

Tre av fyra italienare tror på Sverige

Italien var svaga i det första playoff-mötet, och Gli Azzurri är inne i en av sina värsta perioder i modern tid. Nationen har inte missat VM sedan 1958, och efter förlusten i fredags råder det kris i landet.

Förbundskaptenen Giampiero Ventura får motta kritik från italienska fans såväl som från media, och det ryktas att också spelarna är missnöjda med honom. Dessutom riskerar han sparken även om Italien lyckas med att kvalificera sig till VM. Inte optimala förutsättningar att jobba i.

Förutom att fansen är kritiska mot laget, tror de också att Italien misslyckas med att vända matchen. I en undersökning på La Gazzetta Dello Sports hemsida efter matchen i fredags, trodde tre av fyra italienare att laget slås ut.

I svenska landslaget råder däremot stor harmoni; man har nu vunnit mot både Frankrike och Italien sedan Janne Anderssons tillträdande som förbundskapten, och även slagit ut Holland. Spelarna talar om god lagsammanhållning, och tongångarna kring laget är idel positiva.

Osäkert Italien

Italien måste vinna matchen ikväll, och helst – för italienarnas del – med två mål. Det är inte den enklaste uppgiften att klara av, och det hjälps inte av att Marco Verratti är avstängd ikväll (Sverige får istället tillbaka avstängde Mikael Lustig) sedan han dragit på sig en varning i fredags.

Utöver att Verratti är borta väljer Ventura att peta De Rossi, och spelarna som istället tar plats på mittfältet är Alessandro Florenzi samt Jorginho, som ikväll gör sin landslagsdebut i tävlingssammanhang. På topp ersätts Andrea Belotti av Manolo Gabbiadini.

Hela tre ändringar i Italiens startelva alltså. Att slänga in en spelare man aldrig valt att använda förut, i den här typen av match, tolkar vi som att Ventura har en osäkerhet över hur han vill formera laget, eller – om man ska använda ett kraftuttryck – kanske till och med desperation kring situationen man försatt sig i.

Någonting Andreas Granqvist gått ut och tryckt på inför matchen är de krävande hemmafansen. Om Italien får en trög start på matchen är det lätt hänt att fansen börjar bua, och att Italien då tappar fokus och trycker på för mycket framåt, vilket Sverige i sin tur ska utnyttja.

Matchen i Amsterdam en viktig erfarenhet

I den sista kvalmatchen i gruppspelet åkte Sverige till Holland, medvetna om att man hade god chans att kvalificera sig för playoff även vid en förlust. Förutsättningarna resulterade i ett osäkert Sverige, och en förlust med 2-0. Vi tror att den erfarenheten är bra för Sverige, och att Janne Andersson har lärt sig av sitt misstag när man nu återigen redan från avspark har en ledning att bevaka.

Sverige såg bättre ut på Friends, och Italien är nu i gungning. Italien har som sagt inte gjort mer än ett mål i någon av sina fem senaste matcher, och ett insläppt mål skulle vara ödesdigert.

Vi tror som sagt på Sverige, och spelar ”Att kvalificera sig” – Sverige till 2.00 på Bet365.

Speltips: Att kvalificera sig – Sverige
Odds: 2.00
Bäst odds på tipset: Bet365
Se matchen: Italien – Sverige stream

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]