Bäst speltips idag: VM-kval & CHL (10/10)

Ikväll avgörs det vilka länder som tar de sista direktplatserna till fotbolls-VM. Även vilka som når playoff ska spikas. Vi ger er de bästa speltipsen för kvällens kvalmatcher, och avrundar därutöver med lite ishockey.

Holland – Sverige

Vi inleder med matchen ni väntar på som mest. Nederländerna ska ta emot Sverige på Amsterdam Arena, med avsparkstiden 20:45. I nuläget ligger Sverige tre poäng före Nederländerna, med sex mål bättre i målskillnad. I och med att Sverige även har gjort fler mål totalt än kvällens motståndare, krävs det att Nederländerna vinner matchen med minst sju måls marginal för att gå förbi Sverige och knipa playoff-platsen.

Arjen Robben har redan gått ut och sagt att uppgiften är omöjlig, men förbundskapten Dick Advocaat ger inte upp hoppet. För att ha något att hämta ikväll måste Nederländerna gå ut på en tokoffensiv, och vi tror att desperationen kommer att straffa sig. Skickar de fram för mycket spelare och spelar ”utan tanke” mot ett välorganiserat och samtidigt effektivt Sverige, då kommer svenskarna definitivt få stora ytor och goda målchanser.

Vi tror att Sverige plockar med sig poäng från Holland, och spelar Sverige +0,5 asian handicap (detsamma som X2, men med bättre odds) till 2.07 gånger pengarna på Bet365.

Speltips: Sverige, +0,5 asian handicap
Odds: 2.07
Bäst odds på tipset: bet365
Se matchen: Holland – Sverige live stream

Frankrike – Vitryssland

Samtidigt som Nederländerna och Sverige gör upp, spelas det fotboll på annat håll i vår kvalgrupp. På Stade de France tar Frankrike emot Vitryssland, och Frankrike måste vinna för att vara säkra på att ta direktplatsen till VM. De kan visserligen klara sig med ett oavgjort eller en förlust förutsatt att Nederländerna-Sverige får önskad utgång, men fransmännen kommer givetvis att ta det säkra före det osäkra.

Det är inget snack om att det är stor kvalitetsskillnad mellan Frankrike och Vitryssland, och vi tror att Frankrike kommer att gå ut för att döda den här matchen rätt fort. Vitryssland lyckades visserligen – med nöd och näppe – ta poäng när de mötte Frankrike på hemmaplan, men ikväll är förutsättningarna annorlunda. När de ställs mot ”Les Bleus” i deras egen hemmaborg, i en ytterst avgörande match, då tror vi att de regerande EM-silvermedaljörerna kommer att, rent ut sagt, köra över sina gäster.

Frankrike har genom kvalet varit väldigt starka på hemmaplan, och man har bland annat slagit Sverige med 2-1, grupptrean Bulgarien med 4-1, samt krossat Nederländerna med 4-0.

Vitryssland har å sin sida gjort ett svagt kval, och bortsett från deras redan nämnda kryss mot Frankrike har de läckt rejält så fort de ställts mot starkare motstånd. Målskillnaden från deras 4 möten med Nederländerna och Sverige ligger på 2–15. Inte blir det enklare när man nu ställs inför sin på förhand tuffaste match i hela kvalet.

Att oddset på hemmaseger ligger på 1.04 säger väl det mesta om skillnaden på lagen i den här matchen, och på en enkel 1:a finns knappast något spelvärde. Men vi tror att Frankrike vinner stort, och spelar Frankrike -3.0 asian handicap (insatsen tillbaka om Frankrike vinner med exakt tre mål, vinst om Frankrike vinner större än så), till 1.88 på Bet365.

Speltips: Vinst Frankrike, -3.0 asian handicap
Odds: 1.88
Bäst odds på tipset: bet365

Brasilien – Chile

Det är inte bara i Europa det pågår viktiga kvalmatcher denna afton. I Sydamerika är gruppen högst öppen – endast Brasilien har säkrat sin biljett till Ryssland nästa sommar. Uruguay är även i praktiken klara för VM, men därefter slåss Chile, Colombia, Peru, Argentina och Paraguay om två direktplatser samt en interkontinental kvalplats – med andra ord ett playoff där de kommer att ställas mot Nya Zeeland.

Matchen vi väljer att lägga vårt fokus på från denna kontinent är Brasilien – Chile. Chile kommer behöva gå för vinst i nattens match (avspark 01:30 svensk tid) för att vara säkra på att ta en direktplats till VM. Vid oavgjort halkar man med största sannolikhet ner till kvalplatsen, vilket man naturligtvis helst vill undvika. Vid en chilensk förlust tyder mycket på att man missar VM.

Dessa förutsättningar gör att Chile kommer att gå för vinst. Visst kan man tänka sig en försiktig inledning av matchen, då Chile har mycket att förlora, men Brasilien däremot har inget att oroa sig för. Tvärtom vill man nog gärna förlänga sin 5 matcher långa vinstsvit på hemmaplan, och gör Brasilien ett mål kommer Chile göra allt för att inte gå miste om sin VM-plats. Att Thiago Silva verkar missa matchen är ett stort avbräck för Brasiliens defensiv, och vi tror att det är upplagt för en målrik historia.

I Brasiliens åtta hemmamatcher detta kval har det blivit i snitt 3,38 mål. I sju av dessa matcher har det gjorts över 2,5 mål. När Chile spelat på bortaplan har matcherna i snitt innehållit 2,88 mål. I fem av dessa åtta matcher har gränsen 2,5 mål passerats. Vi ser ett bra spelvärde i över 2,5 mål, och spelar det på Unibet till oddset 1.81.

Speltips: Över 2,5 mål i matchen
Odds: 1.81
Bäst odds på tipset: Unibet

Brynäs – Red Bull Munchen

Vi avslutar med att ge er ett speltips på ishockey. Brynäs tar klockan 18:30 emot Red Bull München i Champions Hockey League. Båda lagen har redan kvalificerat sig för slutspelet, och ställs nu mot varandra i den avslutande gruppspelsmatchen. Det finns dock fortfarande mycket på spel, en förstaplats resulterar nämligen i att man får spela mot en grupptvåa istället för en gruppetta i åttondelsfinalen.

Brynäs leder gruppen på 14 poäng, München ligger strax bakom på 12. Vid hemmaseger, eller om matchen går till förlängning (oavsett vilka som vinner på denna eventuella förlängning), så vinner Brynäs gruppen. München måste med andra ord stå som segrare under ordinarie tid för att ta över förstaplatsen.

Brynäs är än så länge obesegrade i Champions League, och när motsvarande möte spelades i Tyskland ordnade Brynäs en seger redan under ordinarie tid. München har i gruppspelet 4 vinster och 1 förlust, vilken alltså kom mot Brynäs.

När München nu ska spela borta mot ett lag de förlorade mot på hemmaplan, tror vi att historien upprepar sig – Brynäs-seger under ordinarie tid igen. Brynäs är först och främst ett bättre lag än München, och har idag dessutom fördelen att spela hemma. Skulle ställningen vara oavgjord på slutet, kommer München behöva skicka upp allt de har och Brynäs kan mycket väl göra ett segermål i tom kasse.

Utöver det vi nämnt ovan spelade Red Bull München match i Tyskland i förrgår, medan Brynäs spelade match i Färjestad i lördags. En dags mer vila och därpå förmånen att inte behöva flyga till ett annat land – vi tror som sagt att detta blir Brynäs match. Vi spelar en rak 1:a till 1.57 hos Bet365.

Speltips: Brynäs vinner
Odds: 1.57
Bäst odds på speltipset: bet365

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]