NYHETER

"Larsson var enastående: hans sätt att röra sig, hans positionsspel."

Efter att Henrik Larsson lämnade FC Barcelona sommaren 2006 för att vända hem till Sverige trodde de flesta att man sett det sista av honom på den europeiska toppnivån. Sir Alex Ferguson var dock angelägen om att ta Larsson till Manchester United, och när Helsingborg inte ville sälja såg Ferguson istället till att få igenom ett lån.

Henrik Larsson har själv sagt att det enda han ångrar i sin karriär är att han inte stannade längre i United, men där och då ville han inte bryta sitt löfte mot Helsingborg om att spela hos dem. Det blev därför bara två månader hos ”The Red Devils”, men under dessa månader lyckades Larsson sätta ett stort avtryck.

I Sir Alex Fergusons självbiografi, som han släppte strax efter att han avslutade karriären, skriver han så här:

”I januari 2007 värvade vi en riktig aristokrat – i alla fall för en tvåmånadersperiod. Louis Saha hade repat sig till säsongsstarten och sett mycket lovande ut men så skadade han sig igen. I oktober påpekade Jim Lawlor, huvudansvarig för Uniteds scoutingstab, vilket slöseri det var att Henrik Larsson spelade i Sverige när han fortfarande hade så mycket att ge i ett större sammanhang. Helsingborg vile inte sälja honom men jag bad Jim fråga deras ordförande om de kunde tänka sig att låna ut honom från januari. Henrik drog i trådarna med sina arbetsgivare för att det skulle bli så.

Redan när han klev in hos oss verkade våra spelare betrakta honom lite som en kultfigur. De uttalade hans namn med vördnad. Han hade hunnit bli trettiofem men hans lyhördhet gentemot tränarna var anmärkningsvärd. Han var idel öra vid varje pass. Han ville höra på Carlos (Queiroz, assisterande tränaren), på taktikgenomgångarna, han sög i sig varenda liten detalj av vad vi gjorde.

På träningarna var han enastående: hans sätt att röra sig, hans positionsspel. Hans tre mål för oss var inget rättvist mått på hur mycket han bidrog med. I hans sista match i vår tröja borta mot Middlesbrough låg vi under med 2–1 när Henrik gick ner på mittfältet och sprang häcken av sig. Matchen slutade 2–2. När han kom in i omklädningsrummet reste sig alla spelare och applåderade honom och hela staben stämde in.

Det krävs en hel del av en spelare för att göra sådant avtryck på två månader. En spelares kultstatus kan försvinna på två minuter om han inte gör sitt jobb, men Henrik behöll denna nimbus under sin tid hos oss. Han framstod som en självklar Unitedspelare, med sitt sätt att röra sig på planen och sin oräddhet. Han nådde dessutom enormt högt upp i luften för att vara så pass kort.

Jag kunde ha värvat honom tidigare. Jag var beredd att lägga ett bud när han var i Celtic men Dermot Desmond, Celtics störste aktieägare, ringde och sa: ”Du gör mig besviken, Alex, du har massor av spelare, vi behöver honom.”

Relaterade artiklar

För att kvalificera dig ska du ha ett finansierat konto eller ha placerat ett spel inom de senaste 24 timmarna. Notera att tillgången till live streams kan variera emellan olika länder | IP-restriktioner kan gälla | kontrollera med leverantören | 18+
*VIKTIGT MEDDELANDE - Sportal.se, i samarbete med bet365, erbjuder över 40 000evenemang via livestream varje år. Notera att de immateriella rättigheterna att sända sådanaevenemang via livestream vanligtvis ägs på landsnivå och därför, beroende på var du befinnerdig, kan det finnas vissa evenemang som du inte kan se på grund av sådana restriktioner.Innan du blir medlem hos bet365 och finansierar ditt konto för att se ett särskilt evenemangvia livestream, rekommenderas du att först kontrollera med bet365, med tanke på var dittland är beläget, att du är berättigad att se evenemanget i fråga. Kontaktuppgifter tillbet365 hittar du genom att klicka her, och sedan klicka på Tjänster i det övre högra hörnet av webbplatsen, för att därefter välja Kontakta oss.

1. Bet365

Omsättningskrav: 5x bonus, minsta odds 1.4

200% upp till 2000 kr

2. Unibet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

Sätt in 100 kr - få 600 kr

3. 888Sports

-

Ingen välkomstbonus

4. Guts

Omsättningskrav: 40x bonus

100% upp till 2000 kronor

5. Speedy Bet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

100% vinstboost upp till 5000 kr

6. MrGreen

Sponsrat innehåll | Regler & villkor gäller | +18 | Spela ansvarsfullt - Stödlinjen.se