Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 5 jul, 2012

Ge Iker Casillas Guldbollen

Bara vid ett tidigare tillfälle har France Footballs Ballon D’Or gått till en målvakt, 1963 när pristagaren hette Lev Yashin och kom från Sovjetunionen. Sedan dess har det i stort sett varit idel mittfältare och forwards som tagit hem den hedersamma utmärkelsen. 

De senaste tre åren är det Lionel Messi som hyllats och Pepé tycker nu att det är dags för en målvakt att ta hem priset – Spaniens och Real Madrids Iker Casillas. 

– Vanligtvis är det anfallande spelare som vinner Guldbollen men för mig är det orättvist att göra en sådan uppskattning om man inte har sett alla matcher, säger brassen till AS.

– För mig råder det inga som helst tvivel om Casillas insatser i de stora turneringarna. Det här hade varit ett bra tillfälle – ett idealiskt tillfälle – att ge honom Ballon D’Or. Han bidrar lika mycket till framgångarna som anfallarna gör. Man kan ha den bästa nr 10 men det fungerar inte om man inte har en fantastisk målvakt bakom.

Pelé drar paralleller till sin egen karriär. 

– Jag var väldigt viktig för Brasilien eftersom jag var forward. Men se på spelare som (Amadeo) Carrizzo, (Lev) Yashin och (Gordon) Banks. Folk snackar aldrig om målvakterna. 

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1740 Artiklar