Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 5 sep, 2017

SHL-domare blev mordhotad via telefon

Det var under slutspelsserien mellan Linköping – Brynäs som Morgan Johansson fick ta emot ett telefonsamtal och flera aggressiva sms. Där han blev hotad till livet om han inte såg till att Brynäs vann matchen.

Han berättar om att det inte är första gången han blivit hotad som domare. En yrkesgrupp som får ta emot väldigt mycket skit. Men Morgan Johansson har fått någon form av upprättelse. Person som låg bakom hoten förra säsongen hittades snabbt. Person var tydligen även involverad i grövre kriminalitet.

Morgan Johansson SHL domare

Hot mot SHL-domare en vardag?

Det är kanske inte en vardag, men att det hänt samma domare flera gånger visar på att detta är något som händer flera. Morgan Johansson är inte ensam om att som domare bli hotad till sitt liv för antingen misstag eller att styra en match.

Vems fel det är att det ser ut som det gör för domare idag är en svår fråga. Morgan Johansson tror att det handlar mycket om hur profiler uttrycker sig när en domare gjort ett misstag. Till exempel om expertkommentatorn förklarar att ett domslut var helt åt helvete bedrövligt. Det smittar av sig och folk tror att det är en accepterad jargong.

Domare är människor och gör på samma sätt som spelare misstag ute på isen. Det har nog aldrig hänt att ett lag spelat 60 minuter utan att göra ett misstag. Är det då rimligt att kasta massa skit på domaren om han missar en utvisning eller liknande? Nej det är inte riktigt något som kommer ändra på situationen eller få domaren att utvecklas.

Att polisen snabbt agerade på hotet mot Morgan Johansson är ett steg i rätt riktning. Det visar att detta tas på allvar. Men det är en lång väg att gå och det gäller att lära ut tidigt att man ska respektera domaren hos barn och ungdomar. Fast allra först måste vi vuxna ta vårt ansvar för att få till en förändring.

Morgan Johansson granskar ett mål i SHL

Se Morgan Johansson döma i SHL

Morgan Johansson är en av de bästa domarna som Sverige har. Och vill du följa honom och svensk hockey finns det mängder av SHL streams att följa. Det går även att följa HockeyAllsvenskan via live stream.

Det är enkelt att komma igång med en live stream på SHL och hockey. Dessutom kan man se massvis av andra sporter när man väljer en seriös streamingtjänst. Men när du följer hockeyn med familjen eller vänner, tänk innan du vräker ur dig glåpord mot domaren.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar