José Mourinho om att parkera bussen, Guardiola och Klopp.
NYHETER

José Mourinho är idag bisittare i Bein Sports. Där anklagas han av programledaren för att ha en defensiv filosofi, men slår undan kritiken på ett skickligt sätt.

"Att säga att du spelar vackert men inte vinna är ett skydd för förlorare”

José Mourinho var kraftigt kritiserad under sin sista tid i Manchester United. Förutom att resultaten gick emot hördes många bittra röster klaga över Mourinhos defensiva spelsätt.

Tränarens spelsätt i United är också vad programledaren i Bein Sports – där Mourinho idag är bisitare – siktar in sig på, när han frågar Mourinho om han möjligtvis får mer tillfredsställelse av att vinna en match där han inte haft bollen särskilt mycket.

Vad ger dig mest tillfredställelse – att vinna matchen med bollen eller att mala ner matchen och vinna utan bollen?

– Att vinna matchen, säger Mourinho bestämt. Och särskilt att vinna matchen när du känner att du vinner matchen på grund av en särskild plan. Jag tror att när vissa människor säger ”jag har min filosofi, min filosofi är baserad på bollinnehav, min filosofi är baserad på att bygga spelet bakifrån, min filosofi är baserad på vackert spel” men sedan inte har resultat, då betraktar jag det som ett skydd för förlorarna. Om du har bollen, om du har mer bollinnehav, om du bygger bakifrån, om du spelar vacker fotboll och du vinner – fantastiskt, det är perfektion.

Du har ett rykte om dig att ”parkera bussen”.

– Vet du när det ryktet började? När jag var mästare med Madrid med 100 poäng och 116 mål (säsongen 2011–12), rekordet inom spansk fotboll. När du ser det i Spanien, sett till historien av spansk fotboll med fantastiska lag. Du har troligen de bästa av de bästa lagen i världen de senaste årtiondena och vi är det laget som har rekordet – hur kan du vara defensiv med 100 poäng och 116 mål?

Programledaren ger sig inte, utan fortsätter på samma spår om Mourinhos rykte att vilja spela defensivt och ”parkera bussen”.

Har den stilen av fotboll sopats undan av Guardiola, Klopp, delvis Emery och hur andra spelar spelet idag? Har fotboll med mindre bollinnehav tappat i styrka mot hur modern fotboll spelas idag?

– Vad är det, modern fotboll?

Modern fotboll är passningsspel, rörelse med bollen, att göra mål, underhållande om du kan – det är modern fotboll.

– Anser du Simeone (Diego Simeone, Atlético Madrid) vara en bra manager? Jag gör det.

Det gör vi alla.

– Anser du att han fått bra resultat med Atlético Madrid i ett land där självklart Real Madrid och Barcelona borde, de borde vara ovanför Atlético? Jag anser det. Spelar de vacker fotboll?

Inte nödvändigtvis.

– Inte nödvändigtvis. Och Diego gav nyss en intervju för några dagar sedan efter att han förlorade i cupen mot Girona, och han sa ”idag spelade vi bra men vi förlorade. Vad jag vill är att vinna”.

”Jag hade älskat att få jobba under de förhållanden som Klopp och Guardiola har”

Programledaren fortsätter sedan konversationen med en liten försiktig pik mot Mourinho.

Borde en manager kunna gå in i en fotbollsklubb och placera sin filosofi och vad han tror på oberoende av historian i den klubben?

– Jag tycker det beror på, jag tycker absolut att det beror på.

Jag ställer frågan för att Gary Neville nyligen sa att aldrig igen ska en manager anställas i Manchester United som har en filosofi som är annorlunda mot den som United-supportrar har växt upp med och fått se.

– Han känner inte till min filosofi.

Vad är din filosofi?

– Beror på, min filosofi beror på. Jag skulle älska att gå till en klubb med förhållanden att kunna göra vad Jürgen (Klopp, Livepool) och Pep (Guardiola, Manchester City) till exempel gjort. Du ser laget Liverpool startar med nu – hur många spelare var där innan Jürgen anlände?

Inte många, om någon.

– Ett par. Och när Pep inte var glad med de fyra ytterbackar han hade så köper han samma sommar fyra ytterbackar som han gillar. Och när han köpte en målvakt som Claudio Bravo och sen var han inte glad med Claudio Bravo och nästa säsong köpte han Ederson. Och när Jürgen är i klubben i tre och ett halvt år och han vinner absolut ingenting och han har fortfarande tilliten och förtroendet, och fortfarande förhållandena att fortsätta köra och köra och troligen, denna säsong, har de chansen att göra det. Men det blir första gången de vinner en trofé. Det är därför jag säger att jag, i mitt nästa lag, inte kommer att starta en konversation med en klubb utan att veta exakt vad klubben vill och exakt vad klubben har att erbjuda i form av struktur och i form av klubbens mål.

Läs också:

SPONSRAD | För att kvalificera dig ska du ha ett finansierat konto eller ha placerat ett spel inom de senaste 24 timmarna. Notera att tillgången till live streams kan variera emellan olika länder | IP-restriktioner kan gälla | kontrollera med leverantören | 18+
*VIKTIGT MEDDELANDE - Sportal.se, i samarbete med bet365, erbjuder över 40 000evenemang via livestream varje år. Notera att de immateriella rättigheterna att sända sådanaevenemang via livestream vanligtvis ägs på landsnivå och därför, beroende på var du befinnerdig, kan det finnas vissa evenemang som du inte kan se på grund av sådana restriktioner.Innan du blir medlem hos bet365 och finansierar ditt konto för att se ett särskilt evenemangvia livestream, rekommenderas du att först kontrollera med bet365, med tanke på var dittland är beläget, att du är berättigad att se evenemanget i fråga. Kontaktuppgifter tillbet365 hittar du genom att klicka her, och sedan klicka på Tjänster i det övre högra hörnet av webbplatsen, för att därefter välja Kontakta oss.

1. Bet365

Omsättningskrav: 5x bonus, minsta odds 1.4

200% upp till 2000 kr

2. Unibet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

Sätt in 100 kr - få 600 kr

3. 888Sports

-

Ingen välkomstbonus

4. Guts

Omsättningskrav: 40x bonus

100% upp till 2000 kronor

5. Speedy Bet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

100% vinstboost upp till 5000 kr

6. MrGreen

Sponsrat innehåll | Regler & villkor gäller | +18 | Spela ansvarsfullt - Stödlinjen.se