Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 22 maj, 2018

Nedräkning VM 2018 i Ryssland: Analys av Grupp A

VM är bara runt hörnet, och nu börjar vi på Sportal var nedräkning inför mästerskapet. Först ut: en analys av Grupp A.

Värdlandet, i detta fall Ryssland, är som alltid en del av Grupp A. Övriga lag som fyller ut VM:s första grupp är stornationen Uruguay, outsidern Egypten och nederlagstippade Saudiarabien.

Ryssland

Ryssland arrangerar sitt första världsmästerskap någonsin, och landet har lagt 11,8 miljarder dollar på arrangemang, arenor med mera. Laget har i kraft av värdland inte spelat några kvalificeringsmatcher, utan har fått matchas med regelbundna vänskapsmatcher istället. Dessutom deltog man i Confederations Cup i juni förra året.

  • Världsranking: 66
  • Tidigare VM-slutspel: 10 (senast 2014)
  • Förbundskapten: Stanislav Cherchesov, 54 år
  • Formation: 3-5-2

Största stjärnor:

Igor Akinfeev. Den 32-årige målvakten, som också är lagkapten, har gjort hela 104 landskamper för Ryssland. Har en mycket hög högstanivå men en nästan lika låg lägstanivå.

Alan Dzagoev. Dzagoev är supertalangen som inte fått den utvecklig man hoppats på. Mittfältaren var så gott som ordinarie i CSKA Moskva redan som 18-åring, och spåddes bli nästa ryska världsstjärna. Har idag hunnit fylla 28 år, och är fortfarande kvar i CSKA. Hade ett fint EM 2012, där han blev delad skytteligavinnare.

Yuri Zhirkov. Den tidigare Chelseaspelaren är med sina 34 år fyllda en av Rysslands rutinerade män som ska ta en ledarroll i mästerskapet. Kan spela både vänsterback och vänstermittfältare. Väntas användas som wingback i 3-5-2-systemet.

Läs även om hur du kan se VM 2018 via live stream & TV på nätet.

Saudiarabien

De trefaldiga asiatiska mästarna Saudiarabien ska i sommar spela sitt femte VM. Laget kommer till mästerskapet som ett av VM:s på förhand sämst rankade lag. De kommer knappast att få det lättare av den stora tränarkarusellen på förbundskaptensposten. Trots att Bert van Marwijk ledde landet till VM fick han sparken, bland annat då han ansågs följa den inhemska ligan för dåligt. Ersättaren Edgardo Bauza hann bara med 5 träningslandskamper innan han sparkades han också. Nu ligger ansvaret på Juan Antonio Pizzi, som tidigare coachat bland annat Valencia.

  • Världsranking: 67
  • Tidigare VM-slutspel: 4 (senast 2006)
  • Formation: 4-3-1-2
  • Förbundskapten: Juan Antonio Pizzi, 49 år

Största stjärnor:

Mohammed Al-Sahlawi. Anfallaren gjorde 16 mål i VM-kvalet, och var tillsammans med Robert Lewandowski och Ahmed Khalil ensam om att sätta in så många bollar i nät. Al-Sahlawi har totalt gjort 28 mål på 38 landskamper.

Taisir Al-Jassim. 33-åringen har gjort 129 landskamper, och kommer att vara lika viktig på som utanför planen. Spelar som central mittfältare, och klarar både av en roll strax framför mittfältet såväl som en mer spelfördelande roll med utgångsposition längre ner i planen.

Nawaf Al-Abed. Al-Abed, 28, är Saudiarabiens tekniker framåt, och kan användas såväl på en ytterposition som på en position som offensiv centralmittfältare. Vänsterfotad, kortväxt och kvick.

Egypten

Egypten har bara deltagit i två VM tidigare: 1934 och 1990. Nu rådet det VM-feber i landet, då det är dags igen efter nästan 30 år. Spelaren som ska göra det för Egypten är naturligtvis Liverpoolspelaren Mohamed Salah, som får hållas som en av världens 10 bästa spelare för tillfället, minst.

  • Världsranking: 46
  • Tidigare VM-slutspel: 2 (senast 1990)
  • Formation: 4-2-3-1
  • Förbundskapten: Héctor Cúper, 62 år

Största stjärnor:

Mohamed Salah. Salah har varit Liverpools viktigaste spelare denna säsong, och slog med siina 32 baljor rekordet för flest mål i Premier League någonsin. En av världens bästa spelare just nu, och har en Champions League-final nu på lördag att se fram emot.

Essam El-Hadary. Förstamålvakten är 45 år gammal, och kommer att slå rekordet som VM:s äldste målvakt när han ställer sig för att vakta Egyptens bur. Har gjort 156 landskamper, och gör nu sitt första och sista (?) VM.

Mohamed Elneny. Arsenalspelaren kommer att spela en viktig roll i Egyptens centrala mittfält. Har genom karriären gjort 24 matcher i Champions League och 31 i Europa League, vilket är viktig erfarenhet att ha med sig.

Uruguay

Uruguay ska nu spela sitt tredje raka VM, och är en profil och viktig spelare fattigare jämfört med 2014 då man hade Diego Forlán. Klasspelare finns det ändå en hel del av, och de tvåfaldiga världsmästarna ska vinna den här gruppen.

  • Världsranking: 17
  • Tidigare VM-slutspel: 12 (senast 2014)
  • Förbundskapten: Óscar Tabárez, 72 år
  • Formation: 4-4-2

Största stjärnor:

Diego Godín. Mittbacken är en av Atlético Madrids bästa spelare. Var en viktig del av Uruguay redan 2010 när det blev en fjärdeplats. Är 32 år gammal och som mittback är det mycket möjligt att vi får se Godín även i VM 2022.

Edinson Cavani. Öser in mål år efter år, och har tillbringat denna säsong på att slå flera av Zlatan Ibrahimovics målrekord i PSG. Bildar tillsammans med Suárez ett av världens starkaste anfallspar.

Luis Suárez. Suárez är en komplett anfallare som både gör mål och spelar fram. Har ett hett temperament som tidigare bland annat lett till att han bitit en motståndarspelare, Giorgio Chiellini, i armen.

Tips Grupp A

1. Uruguay

2. Egypten

3. Ryssland

4. Saudiarabien

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar